Datum objave: 30. Svibanj 2012

Parkirališta na rubnim dijelovima i kvalitetan javni prijevoz u gradu!

Diana Ferić
Diana Ferić

Prometne gužve i problem parkiranja u turističkim destinacijama, ali i u gradovima općenito, naefikasnije se mogu riješiti uređenjem parkirališta na rubnim djelovima i kvalitetnim  i jeftinim  javnim prijevozom do središta destinacija, uz uvjet zabrane prometovanja automobila u užim gradskim zonama - složio se danas, na predavanju pod nazivom "Parkiranje u turističkim destinacijama", dr. sc. Robert Maršanić  koji se profesionalno i znanstveno bavi problemima parkiranja, a radi i živi u Rijeci. Predavanje o toj temi održao je na šibenskom Veleučilištu zahvaljujući poduzeću "Gradski parking" koje ga je pozvalo želeći pridonijeti što kvalitenijem rješenju parkiranja u Šibeniku kao turističkom gradu. To je događanje izazvalo zanimanje studenata Veleučilišta, ali i djelatnika institucija i službi u Gradu Šibeniku koji se bave pitanjima prometa, pa i bivši direktor "Gradskog parkinga" i predavač na Veleučilištu Danijel Mileta, a nazočan je bio i šibensko - kninski podžupan Željko Šimunac. Dr. sc Maršanić je autor nekoliko knjiga o problemu parkiranja i kulturi parkiranja, a jedna se i zove "Parkiranje u turističkim destinacijama".

 

On je, uz ostalo, istaknuo kako svaka turistička destinacija, pogotovu u višim fazama svog razvoja, mora raditi na tome da osigura optimalan broj parkirnih mjesta koja su i s gledišta turizma nužno zlo jer  turist mora dobiti i tu uslugu. Postoji i matematička formula po kojoj se taj broj može izračunati. "Problem je u većini turističkih destinacija velik, ali se on sustavno ne rješava. O njemu se počne razmišljati tek uoči turističke sezone pa se primjenjuju palijativne mjere.", kazao je dr Maršanić. Objasnio je kako su europski gradovi taj problem uspješno riješili. Prije su mislili da je izlaz u  gradnji javnih garaža, ali se to nije pokazalo dobrim budući da se velik broj automobila dovodi u centar grada, a i garaže  Zbog toga su uredili parkirališta na rubnim zonama i osigurali kvalitetan i jeftin javni prijevoz i to najbolje funkcionira. U diskusiji nakon predavanja takvo se rješenje nametnulo i kao najbolje za gradove u Hrvatskoj, ali uz uvjet da se u određenim dijelovima zabrani prometovanje vozila jer će u protivnom svi i dalje dolaziti u centre automobilom. To ne rješava samo problem prometnih gužvi i parkirališnog prostora nego i zagađanje zraka, a, kako je istaknuo dr. sc. Ivo Jakovljević, koji je bio u publici, znači i puno veću sigurnost u prometu jer se gotovo 80 posto prometnih nesreća događa upravo u gradovima, na gradskim prometnicama. Preduvjet je da se za to stvori pravni i politički okvir, a kada je riječ o turističkim mjestima, nedostaje i nešto što se zove "upravljanje turističkim destinacijama" čega u Šibeniku nema, a sastavni dio toga trebalo bi biti i osiguranje mjesta za automobile motoriziranim turistima, napomenuo je dr.sc Petar Gardijan.

Istaknut je i problem javnih garaža koje, upozorio je dr. Maršanić, imaju svoje mane jer znače dovođenje automobila u središte gradova i stvaranje prometnih gužvi, a domicilnom stanovništvu su puno manje atraktivne od parkiranja na otvorenim površinama. Privatnici koji izgrade takve garaže, kazao je dr Maršanić, žele u što kraćem vremenu vratiti uloženi kapital pa podignu cijene parkiranja u njima pa ostaju prazne i one ne mogu konkurirati parkiralištima na otvorenom prostoru. Kada je o problemu parkiranja riječ, čulo se i na ovom predavanju, i domicilno stanovništvo mora mijenjati svoja očekivanja i logiku i ne očekivati da je gradska vlast dužna osigurati parkiralište za njihove automobile. 

Iz kategorije: Vijesti