Datum objave: 29. Svibanj 2012

Odabir fakulteta maturantima veća briga od državne mature

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenske maturante, kao i ostale diljem Hrvatske, više od koncepta sastavljanja ispita na državnoj maturi, oko čega se podijelila opća i stručna javnost, ovih dana muči koji fakultete odabrati i kako se na njega upisati, kako je u razgovoru s njima doznao naš suradnik Mario Guberina. A većina razmišlja upravo o nastavku školovanja i to ne samo zbog ambicioznosti i težnji za izvrsnošću.

Lakše je studirati nego odmah naći posao

Mnogima je to još uvijek privlačnije od ulaska u svijet rada odmah nakon srednje škole i to ne  isključivo zbog toga što su mladi neskloni prihvaćanju odgovornosti nego i zbog toga što je, osim u sezoni, dobiti primjeren posao sa srednjom školom u Šibeniku ravno osvajanju zgoditka na lutriji.

Ivana Janjac, svestrana i uspješna maturantica Ekonomske škole priznaje da još točno ne zna koji će fakultet odabrati. "Završavam Ekonomsku školu, ali svjesna da je ekonomista na tržištu previše. Stoga sam u zadnje vrijeme proučavala sve fakultete, tražeći područje u kojem bih mogla uspjeti. Moj konačan izbor sveo se na par fakulteta koje ću u naredno vrijeme rangirati na listi. Riječ je o politologiji, ekonomiji, socijalnoj skrbi i socijalnoj pedagogiji. Za sada sam sto posto sigurna samo u to da želim otići u Zagreb. Sam pojam tog grada kao metropole je ono što me najviše privlači. Više prilika za obrazovanje i napredak, ali isto tako za druženja i izlaske, što mi je u glavi kao i velikoj većini tinejdžera. Zadovoljna sam kako sam riješila ispite na državnoj maturi pa sam optimistična u vezi s upisom na željeni fakultet. Planiram živjeti u jednom od studentskih domova iz dva razloga. Prvo, to je pristupačniji je i jeftiniji način smještaja, a drugi je razlog taj što smatram da ću tako najbolje osjetiti studentski život.", ističe Ivana koja ne krije ni svoju ambicioznost i želju da se usavršava i na nekom fakultetu u inozemstvu. 

Netko čezne za Zagrebom netko neće iz Dalmacije

Eva Matošin,  maturantica šibenske gimnazije, pak, dilema nema:"Planiram upisati stomatologiju u Zagrebu. Sviđa mi se ta struka, mislim da ima budućnosti i da se može zaraditi dobar novac, a imam i relativno siguran posao jer mi tetak ima stomatološku ordinaciju u Zagrebu. Nadam se da ću upasti na taj fakultet iako mi šanse nisu baš najbolje, ali trudim se.",kaže Eva. 

Ima, međutim, i maturanata koji ni zbog fakultete ne bi napustili rodni kraj i Dalmaciju:"Ja bi volija studirati geografiju  na Sveučilištu u Zadru. Vezan sam za Dalmaciju i ne mogu dalje od nje otići. Split mi je bio prva opcija, no  čuo sam da je u Zadru  bolji studij geografije. S druge strane Split mi je i primamljiviji jer ima više mjesta za izlaske što mi je također važno.", otkrio nam je Ivan Barišić, maturant Ekonomske škole u Šibeniku. 

Aplikacije za neodlučne maturante

Neodlučnost maturanata kod  odabira fakulteta ne prolazi nezapaženo pa već na Internetu postoje besplatne aplikacije i brojni savjeti stručnjaka o strategiji donošenja te bitne, životne odluke.

Fakultet koji odaberu nešto je što čime će se  maturanti, a djelom i njihovi roditelji, nositi sljedećih  tri, pet , ili čak  više godina i što će im uvelike odrediti životni put..Dobra strana je što će im to za jedno vrijeme odgoditi ulazak u sve problematičniju i mučniju sferu rada ili, što je još izvjesnije, priključenje vojsci nezaposlenih.  

Iz kategorije: Vijesti