Datum objave: 28. Svibanj 2012

POTVRDA: Pitanja na državnoj maturi bila su problematična

Diana Ferić
Diana Ferić

Prvi koji je objavio tekst o dvosmislenim i nerazumljivim  pitanjima na ispitu iz državne mature iz hrvatskog jezika, moramo se pohvaliti, bio je naš novi suradnik Mario Guberina.  Prije neko što su se  službeno oglasilo Ministarstvo prosvjete on je, neppsredno nakon što je i sam ispunio taj test, napisao ono što je radna skupina Ministarstva danas potvrdila - da su pitanja bila sročena tako da dovedu u zabludu  maturante. "To nije bilo ono za što smo se moji kolege i ja pripremali i za
što su nas protekle četiri godine pripremali profesori, složili smo se svi nakon što smo ispunili taj prvi ispit znanja. Veliki broj mojih kolegica i kolega, s kojima sam razgovarao, bili su neugodno iznenađeni pitanjima.Bila su konfuzno složena s ponuđenim uglavnom dvosmisleni odgovori. Naš je dojam da se ne traži istinsko znanje već da nas se pokušava zbuniti, ne kako bismo pokazali da smo sigurni u svoje znanje već da bi bilo što više netočnih odgovora.", napisao je Mario i pogodio točnu "u sridu".

Naime,  ministar  obrazovanja Željko Jovanović objavio je danas  rezultate testiranja ispita državne mature iz hrvatskog jezika."Radna skupina od petka do danas naporno je radila", kaže Jovanović. Radnu skupinu vodio je Marko Alerić, docent na Odjelu kroatistike Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Potpredsjednik je Dragutin Rosandić, utjecajni metodičar i umirovljeni profesor. U radnoj skupinu bili su predstavnici i strukovnih škola i gimnazija s bogatim profesionalnim iskustvom.Radna skupina utvrdila je u testu čitav niz propusta, ali i jezičnih nekorektnosti. "Ovo što danas radimo je mali korak u smjeru da državna matura bude objektivni test srednjoškolskog obrazovanja i da temeljem tih rezultata krenemo u promjenu onoga što se uči u školama i kako se poučava", kaže Jovanović. 


Ministarstvo, tvrdi Jovanović, ne može predložiti ukidanje pojedinih pitanja, ali poslat će preporuku Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje da prouči zaključke radne skupine i donese odluku koja neće oštetiti niti jednog učenika koji se "zbog sasvim krive  koncepcije testa našao u situaciji da ne može upisati fakultet koji želi".

MZOŠ, ističe Jovanović, nema nikakav utjecaj na formiranje pitanja za državnu maturu. "Pitanja su bila gotova u rujnu prošle godine. Tu svaka priča o odgovornosti ministarstva prestaje, a počinje priča o odgovornosti nekih drugih ljudi", kaže Jovanović. 
Dodaje da je stručni tim odlučio oformiti nakon primjedbi velikog broja učenika. "Tražio sam od njih da testiraju test", kaže Jovanović. Dodaje da je cilj bio zaštititi učenike i osigurati objektivan test koji će vrednovati njihovo znanje.



Podsjetimo, nakon mnogobrojnih pritužbi učenika i roditelja na ispit iz hrvatskog jezika, Jovanović je okupio 12 stručnjaka (sveučilišnih i srednjoškolskih profesora) koji su napravili analizu. Analiza je pokazala kako je bilo dvosmislenih odgovora. 

"Maturanti su bili u pravu. Test niti koncepcijski nije bio dobar, bila su mnoga dvojbena pitanja s dvojbenim odgovorima koja su mogla oštetiti učenike i onemogućiti ih da svoje znanje pokažu na najbolji mogući način", rekao je sinoć u HTV-ovom Dnevniku 3 ministar Jovanović te ustvrdio: "Ovaj test nije objektivan odraz znanja maturanata u protekle četiri godine". , javlja index.hr

Iz kategorije: Vijesti