Datum objave: 27. Svibanj 2012

Tridestak fotografa snimalo šibenske znamenitosti

Diana Ferić
Diana Ferić

Tridesetak fotografa i zaljubljenika u fotografiju iz Šibenika, Zagreba, Varaždina, Zadra i Imotskog  odazvalo se  današnjoj prvoj akciji koja je organizirana u sklopu projekta »Šibenik u kadru«. Nakon druženja i upoznavanja  krenuli su u obilazak Šibenika, uz profesionalnog turističkog vodiča, a nakon toga će se brodom  provozati kanalom Svetog Ante do do tvrđave Svetog Nikole kako bi mogli snimiti Šibenik s mora. Potom će uslijediti radni dio druženja u kojem će tijekom poslijepodneva po vlastitom izboru  snimati šibenske znamenitosti  koje zaslužuju da ih se istakne i predstavi turistima.
Smisao cijelog  projekta je da se  fotoaparatom zabilježi sve što je specifično šibensko i što bi trebalo predstaviti turistima, kaže pokretač ovog projekta Šibenčanin koji živi i radi u Samoboru, Tomislav Krnić, inače osnivačweb portala www.myhrpc.com na koji je cijela akcija oslonjena. "Moja ideja je bila da fotografi amateri  zabilježe fotoaparatom vrijede detalje u Šibeniku, koji mnogima promaknu i onda ih oni predstavimo turistima, dakle da obični ljudi to dočaraju običnim ljudima, na isti način na koji to mogu i oni snimiti. Profesionalni fotografi sate potroše da bi snimili neki detalj, hvataju prave uvjete za fotografiju da bi ona što bolje izgledala, ali smisao ove akcije je da se naprave fotografije u uvjetima u kojima ih i sami turisti mogu snimiti i kako ih oni i samo mogu vidjeti, te da se na taj način promiče ono što bi u Šibeniku trebalo biti turistički valorizirano."; ističe Tomislav Krnić.
Fotografije koje  snime sudionici ovog osebujnog foto - đira po Šibeniku bit će objavljene na portalu i posjetitelji će ih ocjenjivati ocijenama od 1 do 5. Trideset fotografija koje dobiju najveće ocijene bit će izložene u Šibeniku, na mjestima gdje su i snimljene, a najbolja među njima će biti trajno izložena  također na mjestu gdje je snimljena i to će biti  prvi foto - point u Gradu.
Organizatori projekta osmislili su i vodič kroz stari dio Šibenika u kojem će se označiti sva mjesta na kojima će se izložiti snimljene fotografije. Svi gosti koji na tom listići ocjene  fotografiju i  ostave svoje podatke na glasačkom listiću na za to predviuđenom mjestu  dobit će fotografiju u digitalnom obliku kao poklon grada uz zahvalu što su posjetili Šibenik.
Tomislav Krnić je zamislio da to bude trajna akcija koja bi trebala pridonijeti  afirmaciji manje poznatih znamenitosti Grada Šibenika u cilju njegove turističke prezentacije i promocije. Grad Šibenik i Turistička zajednica Grada Šibenika dali su im punu potporu. A sve sudionike jutros je na trgu između Katedrale i Gradske vijećnice pozdravio Dino Karađole, direktor TZ Grada Šibenika.

Iz kategorije: Vijesti