Datum objave: 22. Svibanj 2012

Izradom grafita u Kistanjama završio projekt „Hip hop, a ne dop“.

Diana Ferić
Diana Ferić

Zahvaljujući financijskoj potpori Zaklade „Kajo Dadić“ iz Splita, kistanjska udruga mladih dobila je sredstva za provedbu projekta „Hip hop, a ne dop“ cilj kojeg je poticanje mladih da kroz glazbu, ples i izradu grafita izraze svoje viđenje problema ovisnosti i tako na njima pristupačan način i razumljivim jezikom educiraju i savjetuju svoje vršnjake o štetnostima droge, alkohola, cigareta i svih oblika društveno neprihvatljivih ponašanja kod djece i mladih. Taj je projekt zanimljiv i po tome što je proveden u jednoj nerazvijenoj općini, a zalužuje da bude primjerom koji bi trebale slijediti i razvijenije sredine  u Županije, pa i Grad Šibenik.
 
"Zbog nedostatka edukativnih i zabavnih sadržaja koji bi okupljali mlade, mladi ali sve više i djeca eksperimentiraju sa drogom. Muzeja, knjižnice, kazališta, sportske dvorane i sl. u Kistanjama nema,  te jedina mjesta koja mladima i djeci preostaju za druženje, zabavu, smijeh, stjecanje prvih ljubavi, dokazivanje, razgovor… su ulica, školsko igralište, parkić i kafić. Tu danas većina mladih odrasta i sazrijeva.
No, što im zapravo mogu ponuditi navedene lokacije? Na ulici, u kasnim noćnim satima, u traženju dobre zabave i provoda mladi često krše granice, te oponašajući „starije“ – koji su im na ulici jedini uzor, konzumiraju alkohol, cigarete, drogu i kocku. 
Problemi ovisnosti postaju sve složeniji i masovniji! Droga, alkohol, cigarete, kocka postaju sve pristupačniji mladima i djeci koji najčešće radi  dosade podliježu navedenim porocima. Nažalost, i dobna granica mladih koji konzumiraju alkohol, drogu i cigarete redovito se smanjuje, te oni nerijetko u prvi doticaj s drogom dolaze u višim razredima osnovne škole. Zbog toga u ovoj inicijativi posebno stavljamo naglasak na prevenciju i  edukaciju djece  o štetnosti droge, alkohola, kocke, cigareta i ostalih popratnih negativnih radnji koje su vezane uz navedene poroke.", ističe Paško Ivanovvić iz kistanjske Udruge 


Projekt je trajao dva mjeseca, nabavljeni su studijski mikrofona te potrošni materijal za snimanje glazbenih uradaka te sprejevi za izradu grafita. Izrađena CD kompilacija s pjesmama koje govore o štetnosti droga kao i prvi kistanjski grafiti koji će krasiti ulice samo su neki od uspjeha ovog projekta, koji će se nastaviti i ubuduće jer su mladi pokazali veliki interes za ovakve aktivnosti.

Iz kategorije: Vijesti