Datum objave: 22. Svibanj 2012

Komemoracija povodom 70. obljetnice strijeljanja Rade Končara

Diana Ferić
Diana Ferić

Povodom 70. obljetnice strijeljanja Rade Končara i drugova jutros je u Spomen-parku na Šubićevcu održan komemorativni skup, na kojem je, ispred Zajednice udruga antifašista Šibensko-kninske županije, prigodnu riječ održao njezin tajnik Slavko Matić. Podsjetio je na povijesne činjenice i događanja pred strijeljanje 43 antifašista s područja Šibenika, Benkovca, Zadra i Splita koji su osuđeni na smrt od strane posebno ustrojenog Mussolinijevog Specijalnog suda za Dalmaciju, a potom strijeljani na današnji dan, 22. svibnja 1942. god. Njihova imena nalaze se uklesana na tri kamena bloka u Spomen parku Šubićevac. Posebno je naglasio hrabro držanje Rade Končara i njegovo odbijanje ponuđenog pomilovanja riječima: „Niti bih ga ja vama dao, niti ga od vas tražim“.

„Ovaj Spomen park Šubićevac izgrađen je u spomen Radi Končaru i njegovim strijeljanim suborcima. Autori spomenika su akademski kipar Kosta Angeli Radovani i Zdenko Kolacio iz Zagreba. Završen je i predan na korištenje 1962. godine, a tri spomen kamena sa imenima poginulih otkrivena su 1978. godine te spomen reljef, 1984. god. Spomen park na Šubićevcu i Spomen obilježje na groblju Kvanj Šibenikm predstavljaju najznačajnije spomenika podignute antifašistima koji su poginuli od 1941 – 1945. god.“ naglasio je Slavko Matić, prenosimo sa službvenih stranica Grada Šibenika. 



Vijence su, pored predstavnika Zajednice antifašista Šibensko-kninske županije i predstavnika Saveza antifašističkih boraca i antifašista Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita, položili i predstavnici Grada Šibenika gradonačelnik dr. Ante Županović i zamjenik gradonačelnika, saborski zastupnik Franko Vidović, predstojnica Ureda državne uprave, te predstavnici SDP-a Šibenik.

Iz kategorije: Vijesti