Datum objave: 22. Svibanj 2012

Predstavljan vodič po zaštićenim dijelovima Županije

Diana Ferić
Diana Ferić

Vodič kroz zaštićene prirodne vrijednosti Šibensko – kninske županije koji je izdala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Šibensko - kninske županije predstavljen je danas u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića u Šibeniku. O važnosti zaštite priorode i govorili su dr. sc. Mladen Kerovec s biološkog odsjeka Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Zagrebu i dr. sc Drago Marguš kao predstavnik autora. Marguš je istaknuo kako je na području Šibensko kninske županije zaštićeno trinaest  prirodno vrijednih područja  koja čine ukupno oko 10 posto površine Županije. Prostornim planož Županije predloženo je da se u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode, zaštiti još dvadeset novih područja.
U ovom su vodiču na 144 stranice, uz 165 fotografija, kartografskih prikaza i ilustracija, vodič donosi opisana sva zaštićena područja na prostoru Šibensko – kninske županije: 2 nacionalna parka, 2 parka prirode, 7 značajnih krajobraza, 2 spomenika prirode i čak 101 lokalitet nacionalne ekološke mreže.
Autori tekstova su Drago Marguš, Anita Babačić Ajduk, Hrvoje Zekanović i Tina Dragutin, a autori fotografija Davor Šarić i Drago Marguš dok grafičko oblikovanje potpisuje Digital film. Prvo izdanje vodiča tiskano je na hrvatskom i engleskom jeziku u 1000 primjeraka.

Iz kategorije: Vijesti