Datum objave: 21. Svibanj 2012

Kamenolom u Dubravi kao razvojni projekt

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenski gradski vijećnici dali su danas „zeleno svjetlo“ za proglašavanje istražnog polja „Kršine“ u eksploatacijsko polje arhitektonskog kamena te tako omogućili razvoj eksploatacije i obrade arhitektonskog i građevinskog kamena u Dubravi pored Šibenika. Ta odluka naoko je u suprotnost sa stavom dijela šibenske javnosti, žitelja Dubrave pa i nekih gradskih vijećnika da kamenolom u Dubravi treba zatvoriti. Nakon obrazloženja kojeg je dao gradonačelnik Ante Županović, odluku da se omogući investitorima eksploatacija kamena u Dubravi prihvatio je čak i sam vijećnik iz Dubrave Branko Belamarić.
Na prigovor vijećnika da bi kamenolome trebalo zatvarati, a ne otvarati, gradonačelnik Županović je upozorio da su na istražnom polju „Kršine“ u Dubravi otkrivene isplative količine kvalitetnog arhitektonskog kamena čija je eksploatacija gospodarski i razvojni interes Grada Šibenika. Osim samog arhitektonskog kamena koji je tražen na tržištu, a koji se ne vadi miniranjem nego rezanjem, pretvaranje „Kršine“ iz istražnog u eksploatacijsko polje omogućava izgradnju pogona za obradu i oblikovanje takvog kamena u kojemu ima posla za 50 do 60 radnika. 
„Riječ je o vrijednom gospodarskom resursu koji jamči otvaranje novih radnih mjesta što spada u temeljne interes Grada Šibenika pa bi bilo neodgovorno propustiti takvu priliku. – kazao je Ante Županović.
Eksploatacija arhitektonskog kamena ekološki je daleko manje agresivna od eksploatacije tehničkog kamena jer nema miniranja, buke i prašine tako da gradonačelnik i vijećnici koji su jednoglasno podržali takav stav ne očekuju negodovanje i prosvjede žitelja Dubrave zbog odluke da se omogući davanje koncesije i eksploatacija kamena na lokaciji Kršine.

Iz kategorije: Vijesti