Datum objave: 21. Svibanj 2012

"Zgode i nezgode Kate i Fausta" naljutile šibenskog gradonačelnika

Diana Ferić
Diana Ferić

Predstavnici šest ustanova predškolskog odgoja kojima Grad Šibenik nije osnivač, a u kojima je smješteno oko 550 djece danas su pred Velikom gradskom vijećnicom gradskim vijećnicima dijelili brošuru „Zgode i nezgode Kate i Fausta u predškolskom odgoju Grada Šibenika od 2004. do 2012. godine“ i darivali im kolačiće u obliku šibenske kape kako bi skrenuli pozornost na nejednakost privatnih i gradskih dječjih vrtića pri sufinanciranju troškova njihovog rada iz gradskog proračuna.
Većina vijećnika bila je iznenađena istupom predstavnika dječjih vrtića „Žižula“, „Brat Sunce“, „Kikica“, „Osmjeh“, „Sunce“ i  „Gospa Marija“, a brošuru i kolač prihvatili su sa simpatijama i znatiželjom. Na njihov istup negativno je i dosta oštro reagirao jedino gradonačelnik Šibenika Ante Županović. On se pred Velikom gradskom vijećnicom, dakle na javnom mjestu i pred novinarima, upustio u dijalog te im predbacio da njihovi zahtjevi nisu opravdani, a istup pred Gradskom vijećnicom i podjelu brošure vijećnicima ocijenio kao neprimjerenu gestu. Iz razgovora se moglo razaznati da između privatnih predškolskih ustanova i gradske uprave postoji šum u komunikaciji jer je gradonačelnik tvrdio da su o tom problemu već razgovarali, a predstavnici privatnih vrtića su se žalili da ni na jedan od šest službenih zahtjeva za prijam nisu dobili odgovor.

Bit spora između privatnih predškolskih ustanova i gradskih predškolskih ustanova prikazana je u brošuri „Zgode i nezgode Kate i Fausta u predškolskom odgoju Grada Šibenika od 2004. do 2012. godine“. Faust je dječak koji je smješten u privatnu predškolsku ustanovu, a Kata djevojčica smještena u gradsku predškolsku ustanovu. Kroz jednostavni strip i priložene grafikone vidi se da je Grad Šibenik subvenciju za smještaj djevojčice Kate u svojim vrtićima od 2004. do 2010. godine povećao sa 787 na 1436 kuna, a za smještaj dječaka Fausta u privatnim vrtićima s 300 na 500 kuna. Subvencija gradskim vrtićima 2012. godine narasla je po djetetu na čak 1719 kuna, dok je subvencija za smještaj djece u privatnim i vjerskim vrtićima ostala na 500 kuna. Predstavnici spomenutih vrtića, koji se već odavno žale zbog neravnopravnog položaja ovom su gestom željeli svratiti pozornost vijećnika na taj problme  kako bi u dogovoru s gradskom vlašću uskladili svoje zahtjeve za većim izdvajanjem iz proračuna za privatne dječje vrtiće s mogućnostima gradske blagajne.
 

Iz kategorije: Vijesti