Datum objave: 20. Svibanj 2012

Kosor izgubila- što slijedi onima koji su je zdušno podržavali?

Diana Ferić
Diana Ferić

Nevjerojatnih dvadeset sati nakon početka 15. Općeg sabora HDZ-a na kojem je birano novo vodstvo stranke, s 971 glasova stranačkih izaslanika izabran je novi predsjednik: Tomislav Karamarko! S njim se u drugom krugu borio Milan Kujundžić koji je osvojio 860 glasova. Staro vodstvo najveće oporbene stranke gotovo je u potpunosti zamijenjeno novim imenima - podobnijima novom predsjedniku., prenosimo s tportala.
Drugi krug izbora u kojem su se za čelnika najveće oporbene stranke natjecali Karamarko i Kujundžić započeo je u 23:45 sati. Glasovanje je završilo oko 2:00 ujutro, prebrojavanje pet kutija bilo je završeno u 4:37, a 15. Opći izborni Sabor zaključen je u 5:03. Niti najiskusniji novinari ne sjećaju se unutarstranačkih, pa ni drugih izbora, niti odluka za koje je bilo potrebno 20 sati da se donesu ili izglasaju.

Nakon objave rezultata izbora za potpredsjednike HDZ-a, članove predsjedništva, Središnjeg odbora, Visokog časnog suda i Nadzornog odbora, novim predsjednikom stranke proglašen je Tomislav Karamarko.

Jadranka Kosor odlazi iz vrha stranke sa 357 glasova, kao i svi koji su je podržavali pa tako i predsjenik Županijskog odbora HDZ -a Ante Kulušić, koji Karamarka čak nije u Šibeniku ni dočekao u vrijeme stranačke kampanje. U nemilosti novog predsjednika sigurno će se naći i ostali istaknuti lokalni HDZ - ovci koji su se od prvog dana izjašnjavali da su uz Kosor. S druge strane sigurno će u stranci "iskočiti" Josipa Rimac, predsjednica GO HDZ Knina i kninska gradonačelnica kao i gradonačelnik Grada Skradina Nediljko Dujić koji su "na vrijeme" okrenuli kurs i stali uz Karamarka.  Neki očekuju i da će uskoro doši do promjena u vodstvu HDZ -a u Šibensko - kninskoj županiji unatoč tomu što je ovo sadašnje izabrano nedavno na stranačkim izborima te da će se  HDZ nakon ovoga rascijepiti.

 

 

Objavljeno u 23 sata:Tomislav Karamarko i Milan Kujundžić, sada je i službeno  potvrđeno, ušli su u drugi krug glasovanja za predsjednika HDZ-a, no potpuno je izvjesno da će pobijediti Karamarko. Kako neslužbeno doznajemo, većina  izaslanika  na Izbornom saboru HDZ -a koji su u prvom krugu podržali Jadranku Kosor, pa tako i oni iz Šibensko - kninske županije, sada će glas dati Karamarku.  

 

Objavljenu u 22 sata: Prema prvim neslužbenim rezultatima, odnosno informacijama koje dojavljuju prebrojavači iz Dvorane Lisinski, u utrci za predsjednika HDZ -a, u  vodi Tomislav Karamarko s oko 45 posto glasova, zatim slijedi Milan Kujundžić s 22 posto osvojenih glasova. , javlja tportal. "Karamarko i Kujundžić su ispred Lisinskog dobili gromoglasan pljesak. Zajedno su stali pred novinare i rukovali se. Rezultate prvog kruga Karamarko je ocijenio kao jako dobre. Na novinarsko pitanje kako komentira da je ostvario tako dobar rezultat iako praktički nema bazu, Karamarko je rekao da je baza "relativna stvar", te ustvrdio da je i na parlamentarnim izborima HDZ-u priskrbio velik broj glasova. 

Kujundžićeve optužbe da je u skupljanju podrške koristio saznanja do kojih je došao tijekom obavještajne karijere Karamarko je rezolutno odbacio: "To više govori o njemu nego o meni". 

Indirektno se osvrnuo i na šuškanja da su se ostali kandidati osvrnuli protiv njega. "Sada se sklapaju neke čudne koalicije i kombinacije", poručio je Karamarko. , piše Index.hr.Karamarko je Kujundžiću pokušao ponuditi ruku pomirenja, kazavši da će u slučaju pobjede surađivati sa svima pa i s njim. No, Kujundžić to nije prihvatio.

"Tomo ne može voditi HDZ jer je bio s Mesićem", kazao je Kujundžić i čestitao Karamarku i njegovim ljudima "na onome što su uspjeli dogovoriti".

"Kujundžić mi daje nadnaravne moći. Nevjerojatno je što sam proživio zadnjih dana. Oni su se sada svi udružili protiv mene, večeras ću pobijediti sa zadovoljstvom", kazao je Karamarko, koji je Kujundžića nazvao "neupućenim", a njegove optužbe opisao kao "paušalne".

Kujundžić kaže da se u kampanji svašta dešavalo. "Bilo je prijetnji, ucjena na terenu, neki su dobivali po 1000 eura da bi glasali za određenog kandidata... ", kazao je Kujundžić, te apelirao na delegate da glasaju po savjesti.. javlja Index.hr iz minute u minutu.

Jadranka Kosor je na trećem mjestu, dok su Darko Milinović i Domagoj Ivan Milošević daleko iza njih. Što se tiče rezultata za zamjenika predsjednika stranke, navodno je već dobio izbore Drago Prgomet, iza njega je najuspješniji bio Ante Sanader, a posljednji je Kosoričin kandidat Andrej Plenković.
Prebrojavanje glasova 2.017 delegata zasigurno neće završiti prije 22 sata, rekao nam je glavni tajnik stranke Branko Bačić. Nije nam znao reći koliko je točno glasova prebrojano od zadnje predaje listića u 18 sati, ali kaže da se broj prebrojanih listića do 19 sati kreće oko 20 posto.

Tvrdi da nema informacija o prvim nepotpunim rezultatima glasovanja, ali on predviđa da će u drugi krug ući Tomislav Karamarko i Jadranka Kosor. No ako je suditi po pljesku izaslanika, u drugi krug bi, rekao nam je prije prvih neslužbenih rezultata, mogao i Milan Kujundžić.

Upitan je li bilo ikakvih incidenata i neugodnosti, kaže da izbori za šefa stranke protječu u najboljem redu. Do 22 sata će, kao i ostali izaslanici i kandidati, vrijeme utrošiti na druženja u kafiću Dvorane Lisinski.

Inače, cijeli izbori se od govora predsjedničkih kandidata odvijaju daleko od očiju javnosti. Tako nitko osim HDZ-ova izbornog povjerenstva, odnosno predstavnika stožera svakog od kandidata, nije bio prisutan glasovanju niti prebrojavanju listića. Vrlo malo konkretnih informacija izlazi van dvorane, pa tako većina kandidata i izaslanika vrijeme provodi u kafićima.
 

Foto: tportal

Iz kategorije: Vijesti