Datum objave: 19. Svibanj 2012

Šibenčani imali prvi Festival vode - zasluge dobio EPH-a

Diana Ferić
Diana Ferić

Direktorica šibenske tvrtke Mariskonzalting Emilija Friganović uputila je prosvjedno pismo potpredsjedniku Vlade Nevenu  Mimici zbog njegove neinformiranosti u vezi s organiziranjem prvog  Festivala vode u Hrvatskoj. On je na ovotjednom otvaranju Waterfest - a, odnosno Festivala vode u Rovinju, tvrtki Europapress holding i njihovom Jutarnji listu neopravdano odaopriznanje da  organizirali prvi festival vode u Hrvatskoj  slikovito kazavši :"Prvi metak, točnije prvu čašu ispio je EPH organizacijom ovog Festivala, prvog takve vrste ikada održanog u Hrvatskoj. ", što  je neistina jer je upravo  šibenska tvrtka "Mariskonzalting" još 2007. godine u Šibeniku uspješno orgnizirala Regionalno savjetovanje o pitkoj vodi, a 2008. godine, također u Šibeniku, Drugo regionalno savjetovanje o pitkoj vodi i Prvi festival pitke vode (AQUAfest).  na njemu je sudjelovalo čak 120 znanstvenika, stručnjaka i drugih predavača.Što je u svemu tome najgore je to što tada Europapress holding i Jutarnji list  nisu bili zainteresirani niti za medijsko pokroviteljstvo, a sada se "kite tuđim perjem". Tvrtka Maris konzalting je tada osnovala i virtualni muzej pitke vode, a proveden je i natječaj među vrtićkom djecom koja su slikala na temu pitke vode.

Regionalno  savjetovanje u Šibeniku i Festival vode  podržali su tada,  kao pokrovitelj, tadašnji predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, ali i  Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarsta, Šibensko-kninska županija, Grad Šibenik, HAZU - Hrvatska akademija znanosti i umjetnost, Hrvatske vode, HGK Županijska komora Šibenik,HGK Županijska komora Sisak, Turistička zajednica Grada Šibenika, Nacionalni park Krka i Klaster hrvatskih izvoznika voda Aqua Adria. na tim savjetovanjima predavali su uvaženi znanstvenici iz Hrvatske, a doneseni su i relevantni zaključci o potrebi zaštite izvora pitke vode i pitkoj vodi kao jednom od najznačajnijih resursa  u svijetu o kojem ovisi opstanak čovječanstva. Samo što to tada nije imalo  medijsku pozornost i naklonost političara kao što je dobio sadašnji   "Waterfest" u Rovinju. 

Zbog nedovoljne potpore u narednim godinama Regionalno savjetovanje i Festival vode su stavljeni u stanje mirovanja no to ne znači da EPH sebi može dati za pravo da ih anulira i pravi se da je "svijet počeo od njih" i da su prvi uočili važnost pitke vode kao resursa za opstanak čovječanstva. Kao dokaz donosimo  izvješće s portala dalje.com s Drugog regionalnog savjetovanja o pitkoj vodi.

Naslov: Hrvatska je bogata vodom i trebala bi biti jedan od glavnih strateških proizvoda u budućnosti.
U hotelskom naselju Solaris se u četvrtak održava Drugo regionalno savjetovanje o pitkoj vodi na kojemu sudjeluje 120 stručnjaka, predavača, tvrtki i gostiju.
- Središnja je tema savjetovanja pravo na pitku vodu, kao temeljno ljudsko pravo -, kaže Emilija Friganović, predstavnica tvrtke Maris konzalting, organizatora toga savjetovanja koje se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva, Hrvatskih voda, Šibensko-kninske županije, Grada Šibenika.
U sklopu skupa, među ostalima, održat će se izlaganja o zaštiti voda i izvorišta, o vezi vode i turizma, te motrenju kakvoće vode.
Budući da je pitka voda jedan od hrvatskih strateških izvoznih proizvoda, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva potaknulo je osnivanje klastera proizvođača vode "Aqua Adria" kako bi male i srednje tvrtke osnažili u nastupu na inozemnim tržištima, rekla je u sklopu svojega izlaganja predstavnica toga ministarstva Lidija Mekić.
- Mi financijski pratimo taj klaster i sufinanciramo razvoj novoga proizvoda, promotivne aktivnosti, kao i izvoznu strategiju -, rekla je Lidija Mekić.
Među sudionicima Drugog savjetovanja o pitkoj vodi je Jose Fernando Vilarino Rodrigez, građanin Ribeira, španjolskog grada na atlantskoj obali. On je 16. siječnja ove godine pronašao poruku u boci, bačenu u more u sklopu prošlogodišnjeg savjetovanja o pitkoj vodi.
Naime, nakon prvog savjetovanja, održanog prošle godine u Šibeniku, napisana je poruka da je pristup vodi temeljno ljudsko pravo s molbom nalazniku da je objavi i nekoliko boca s porukom je s kruzera bačeno u Atlantik.
Kao popratna manifestacija savjetovanja o pitkoj vodi održava se i Aquafest - prvi festival pitke vode u sklopu kojega je održan likovni natječaj za djecu na temu vode. Radovi će tijekom sljedećeg tjedna biti postavljeni na internetski portal kao svojevrstan virtualni muzej vode na stranici www.aqua-maris.org/virtualnimuzejvode.
 
 

Iz kategorije: Vijesti