Datum objave: 18. Svibanj 2012

Sedmi kontinent – žrtva obračuna s Hrvatskim proljećem!

Diana Ferić
Diana Ferić

Ideju izgradnje „Sedmog kontinenta“ – kontinenta sve djece svijeta uništili su 1972. godine šibenski komunisti tijekom obračuna s hrvatskim nacionalistima i gušenja Hrvatskog proljeća  jer su smatrali da ona otvara vrata za prodor ideja trulog kapitalizma i buržoaskih svjetonazora u socijalističku Jugoslaviju,  otkriva časopisa "Šibenik tim" u novom broju koji je u prodaju od sutra, 19. svibnja. 

Legandarni šibenski „Sedmi kontinent“ bio je jedna od najbizarnijih, najnepravednijih i najmanje spominjanih žrtava okrutnog obračuna komunista s hrvatskim domoljubima i Hrvatskim proljećem. Iako su ideju pretvaranja otoka Kakna u novi, dječji kontinent kao epohalni, nadasve humani i potpuno apolitični projekt prihvatili UN, UNICEF, mnoge zemlje od Japana i Norveške do SAD-a, a podržavao ju je i sam predsjednik Jugoslavije Josip Broz Tito, ona je, upotrijebljena kao ključni dokaz da šibenski nacionalisti žele srušiti socijalizam i socijalističku Jugoslaviju! 

Istinu o tome kako je u nepovrat propao projekt „Sedmog kontinenta“ na 40. obljetnicu okrutnog gušenja Hrvatskog proljeća prvi puta je u javnosti iznio profesor Ivo Livaković u svojoj autobiografiji koju u novom broju objavljuje časopis Šibenik tim. Profesor Livaković je bio predsjednik tadašnjeg Odbora za Sedmi kontinent u kojem su još bili i nobelovac Ivo Andrić, i tadašnji potpredsjednik Jugoslavije Koča Popović.

Ideja „Sedmog kontinenta“ pojavila se 1969. godine.  Njen autor je bio Jure Lušić, Rogozničanin koji je sudjelovao i u izboru otoka Kakna kao najpogodnijeg mjesta za „Sedmi kontinent“.  Ideja je naišla na podršku najviših državnih foruma bivše Jugoslavije, doživjela je veliki odjek u mnogim zemljama, a prihvatio ju je i UN, a njezina je gorljiva pobornica bila i Josephine Baker, znamenita plesačica i veleposlanica UNICEF -a koja je s tim u vezi i boravila u Šibeniku, na Međunarodnom dječjem festivalu. 
„Ali, došla je 1972. godina. – kaže Ivo Livaković, - Počeo je obračun s Hrvatskim proljećem. Zbog hrvatskog nacionalizma i ja sam progonjen, a jedan od mojih sedam smrtnih grijeha bio je i taj da ja, smatrali su komunisti, preko ideje Sedmog kontinenta otvaram vrata za prodor ideja trulog kapitalizma i buržoaskih svjetonazora u socijalističku Jugoslaviju. Ja sam sve to prebolio, ali mi je žao što je kao žrtva progona sudionika Hrvatskog proljeća ni kriv ni dužan nepovratno stradao – Sedmi kontinent! To je palo u zaborav iako nikada ne bi smjelo biti zaboravljeno jer je riječ o poučnom primjeru kakve sve posljedice mogu izazvati slijepa politička indoktriniranost, neprosvijećenost i robovanje političkim kultovima. Evo kako je u obračunu s Hrvatskim proljećem poginuo Sedmog kontinenta.

Cijelu autobiografiju Ive Livakovićao u kojoj on, osim istine o propasti ideje „Sedmog kontinenta“ i obračunu šibenskih komunista s hrvatskim nacionalistima i gušenju Hrvatskog proljeća u Šibeniku, progonu Ive Livakovića, Ive Brešana , Ante Batinice i drugih šibenskih intelektualaca 1972. godine, otkriva i druge tajne novije šibenske prošlosti pročitajte u 14. broju časopisa „Šibenik tim“ koji je u prodavaonicama trgovačkog lanca „Djelo“ u prodaji od 19. svibnja, a na kioscima Tiska od 21. svibnja. 

Iz kategorije: Vijesti