Datum objave: 16. Svibanj 2012

Predsjednik GV -a Šibenika: Statistika neprimjerenih istupa na sjednicama

Diana Ferić
Diana Ferić

 

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Šibenika objavom statističkih podataka koje je danas uputio novinarima opvrgnuo je  optužbe da tijekom  Aktualnog sata zakida vijećnike oporbe i favorizira vijećnike većinske vladajuće koalicije, što su mu spočitnuli vijećnici HDZ-a na prošloj, prekinutoj sjednici Gradskog vijeća. 

"Razmatrajući kritike pa i optužbe pojedinih vijećnika, te posebno imajući na umu dojam da su neki vijećnici bili posebno favorizirani, a drugi zakinuti u istupanju na aktualnom satu sjednica Gradskog vijeća Grada Šibenika, odlučio sam objelodaniti točne i precizne podatke o tome to se i koliko puta pojavio za govornicom tijekom aktualnog sata te tako osporiti i raskrinkati sve neutemeljene ocjene pa i objede o mogućem zakidanju ili favoriziranju vijećnika tzv. manjine u odnosu na vijećnike tzv. većine.",  kaže u priopćenju za javnost Goran Grguričin. 

Prema iscrpnim podacimadostavio javnosti evidentno je da je skupina od 12 oporbenih vijećnika na dosadašnjih 30 sjednica Gradskog vijeća imala više istupa tijekom Aktualnog sata od 14 vijećnika vladajuće koalicije.  Od 336 istupa, navodi se u službenom priopćenju predsjednika Gradskog vijeća,  skupina od 12 vijećnika tzv. manjine istupala je 200 puta i iskoristila 59,52 posto raspoloživog vremena, dok je skupina od 14 vijećnika tzv. većine, istupala u 136 puta i iskoristila 40,47 posto raspoloživog vremena.  Vijećnici HDZ-a istupali su 150 puta što je 44,64 posto ukupnog broja vijećničkih istupa, vijećnici koalicije  SDP-HNS  67 puta (19,94 posto ukupnog broja istupa), a vijećnici HSP-a 24 puta (7,14 posto ukupnog broja istupa).  
       

Osim toga Goran Grguričin i tajništvo Grada Šibenika  napravili su temeljitu analizu istupa skupine vijećnika koji su se, kako se navodi u priopćenju, ponašali incidentno ili konfliktno na pojedinim sjednicama Gradskog vijeća, a posebno na 30. sjednici koja je zbog njih morala biti prekinuta, no ne navodi njihova imena.
"Ta skupina od tri vijećnika imala je 99 istupa što je 29,46 posto od ukupnog broja svih istupanja svih vijećnika, dakle skoro jednu trećinu svih istupanja svih vijećnika na svim sjednicama, tako da se ni u kojem slučaju ne može tvrditi da su na bilo koji način bili zakinuti ili da su im zbog, kako tvrde, tendencioznog načina vođenja sjednica bile umanjene mogućnosti istupanju za govornicom tijekom aktualnog satu Ne stoje njihove ocjene da su dovedeni u frustrirajuću situaciju. ", ističe Grguričin.
Daljnjim komparacijama predsjednik Gradskog vijeća, ukazuje na pokušaj insceniranja neravnopravnosti, zakinutosti ili favoriziranja pri istupanjima na Aktualnom satu:

"Tri referentna vijećnika HDZ-a imala su 99 istupa ili 29,46 posto od svih istupa svih vijećnika, a skupine vijećnika koalicije SDP-HNS imala je 67 istupa ili 19,94 posto od svih istupa svih vijećnika. Dakle evidentna je značajna dominacija trojice vijećnika HDZ-a nad daleko većim brojem vijećnika vladajuće koalicije. Nužno je, međutim,  ukazati na činjenicu da dinamika aktivnosti ovisi u prvom redu o samim vijećnicima, njihovom angažiranju i javljanju, a potom i ne manje važno, i o učinkovitosti samih vijećnika te racionalnom korištenju vremena koje imaju na raspolaganju za postavljanja pitanja što značajno utječe ne poslovničko, ponašanje svih, a posebice incidentnih vijećnika Problem je i tome što su incidentni istupi najčešće unaprijed smišljeni, pa s obzirom, na današnji stupanj dostupnosti svih pravila, propisa, poslovnika, statuta i zakona, da nikako ne mogu prihvatiti izgovori da je riječ o nepoznavanju Poslovnika, Statuta i drugih pravila, i krajnjoj situaciji, elementarne ljudske pristojnosti.", naglašava Goran Grguričin.

Na kraju priopćenja najavio je da će kao predsjednik Gradskog vijeća Grada Šibenika, i dalje imati razumijevanja i za takva neprihvatljiva ponašanja nekih vijećnika te zaključio:
-Računam s tim da je i onima koji to rade sigurno teško i nelagodno ponašati se tako neprimjereno, te da će se zasramiti sami pred sobom. Meni ostaje tek, gledati ih infišano u oči. A njima? U pod!
 

Iz kategorije: Vijesti