Datum objave: 15. Svibanj 2012

HSP Šibensko - kninske županije na Bleiburgu

Diana Ferić
Diana Ferić

Izaslanstvo šibenskog HSP-a bilo je nazočno s predsjednikom stranke Danijelom Srbom izpred HSP -a na komomeroaciji na Bleiburškom polju.  Izaslanstvo HSP-a Šibensko-kninske županije vodio je povjerenik Ivica Zorica, a nazočili su i predsjednik Gradske podružnice HSP Grada Šibenika mr. sc. Goran Grguričin, te potpredsjednik Milorad Mišković i tajnik Stipe Peran.
Uz Predsjednika Danijela Srba, koji je ove prigode ispred HSP-a položio vijenac, svi članovi HSP-a koji su sudjelovali u ovom komemorativnom siječanju, obnovili su spomen na tragediju koja je počela od 15. svibnja 1945. kada su se Hrvatska vojska i civili počeli povlačiti prema Britanskoj vojsci kod Bleiburga i na sam pokolj koji je započeo je 17. svibnja, a nastavio se u nekoliko narednih mjeseci. Memorija Bleiburga je postala simbol i metafora svih hrvatskih stradanja od komunističkih pobjednika 1945. , stoji u njihovom priopćenju.
Gradska podružnica HSP Grada Šibenika, drži da je u svojoj propovijedi biskup Ante Ivas izrekao temeljni okvir i zajednički nazivnik simbola i metafore Bleiburga, citirajući velikog šibenskog sina Vinka Nikolića:
"Pišem ti mila moja, zemljo Hrvatska, ljubavi moja vjerno voljena. Moja lijepa, među zemljama najljepša. Kroz vjekove ubijana, u vjekovima neubijena. Pišem, vjeran vjernoj: nikad te zaboraviti neću! Zbog tebe su mnogi na obraz mi pljuvali, al ja se ponosim s tobom, o moja časna i ponosna, zemljo moja plemenita. Neka te čitav svijet niječe, je te nikad zanijekati neću… Mi umiremo sa slikom tvojom na srcu. S imenom tvojim na usnama, s vjerom i pokojem u duši da ćeš živjeti vječno, naša besmrtna Hrvatska!"

Iz kategorije: Vijesti