Datum objave: 15. Svibanj 2012

Murterani među nagrađenim europskim gradovima u Blackpoolu

Diana Ferić
Diana Ferić

Načelnik Općine Murter - Kornati Ivan Božikov primio je u britanskom gradu Blackpoolu priznanje koje je na natječaju Vijeća Evrope dobila  Općina Murter-Kornati za svoj projekt  "PHOENIX ARBOR – Centar za razvoj ljudskih potencijala i inovativnu akciju". Riječ je o natječaju za najbolje  projekte europskih obalnih gradova na kojem se dodjeluju priznanja za poticajne inovativne projekte. Na svečanosti je bila nazočna i donačelnica Dragica Bašić.

Prema njihovim riječima Hrvatska je, pored domaćina Velike Britanije,  bila najzastupljenija po dobivenim nagradama budući da su priznanje dobili  i Općina Bibinje, za svoju Zonu Lonići, te grad Zadar  za solarnu instalaciju Pozdrava suncu autor koje je također Murterin, arhitekt Nikola Bašić. 
Nagradu im je  uručio Keith Whitmore , predsjednik Kongresa lokalne i regionalne vlasti Vijeća Europe.
Zasluge Murtera i Bibinja su tim veće što su oni dobili priznanja za svoje inovativne projekte u vrlo respektabilnoj konkurenciji od čak 40-tak velikih obalnih gradova Europe.


"Cilj Vijeća Europe je prepoznati i nagraditi lokalne vlasti s inovativnim praksama kojima je cilj preokrenuti nepovoljne gospodarske i društvene trendove s kojima se suočavaju mnoge obalne zajednice. Murterski projekat izrađen je u suradnji s udrugom Feniks na čelu s dr. sc. Irenom Ateljević koja za Općinu Murter – Kornati izrađuje Strategiju održivog razvoja općine, a ovo europsko priznanje samo je potvrdilo da je naša započeta strategija prešla granice naše općine i da je sada i europski prepoznatljiva. ", ističe Dragica Bašić.


Projekat za koji su dobili priznanje sadrži viziju stvaranja novog Murtera kroz  obnovu prirodne i kulturne baštine, povratak obrazovane mladeži iz urbanih sredina, transformativne oblike obrazovanja, proizvodnju organske hrane, transmoderno očuvanje tradicionalne arhitekture te funkcionalnu i estetsku obnovu, u što spada i gradnja pasivnih energetskih kuća. To znači eksperimentiranje s alternativnim izvorima energije u svakodnevnom životu, a ne samo javnoj rasvjeti i u prijevozu te očuvanje vode i tla.

Iz kategorije: Vijesti