Datum objave: 14. Svibanj 2012

Gradski vijećnici se razišli, a Čaće bi ih sve kolcima zbog neodgovornosti

Diana Ferić
Diana Ferić

Isprovociran primjedbama vijećnika HDZ -a Ivice Poljička o načinu na koji vodi Aktualni sat predsjednik Gradskog vijeća Goran Grguričin udaljio  ga je  s jutrošnje sjednice što je izazvalo reakcije i drugih vjećnika i dovelo do prekida sjednice i neoprostive činjenice da vijećnici danas nisu odradili posao zbog kojeg su se okupili  i za koji, uostalom, dobivaju naknadu.

Nakon Poljičkovog isključenja, sa sjednice su se  povukli svi vijećnici HDZ -a, a gotovo istodobno i vijećnici Nezavisne liste Šibenskog građanskog foruma, potom i  nezavisni vijećnik Ivan Ninić i  Drago Skorić ( HSU) tako da je sjednica, zbog nedostatka kvoruma, bila prekinuta na sat vremena. Propao je međutim pokušaj da se  nastavi  jer  se u Vijećnicu vratilo još manje vijećnika, samo jedanaestero,  budući da su ovog puta izostali i nezavisna vijećnica  Jagoda Sabljić i Ante Gaćina iz HSP pa sjednica  nije mogla biti održana. Nastavak jutrošnje sjednice zakazan  je za ponedjeljak. 

HDZ  tvrdi da ga se opstruira

Ivica Poljičak je za Aktualnog sat iz klupe kritizirao način na koja se postavljaju pitanja, a koja  su, po njegovoj ocijeni  naručena i služe za promociju aktualne vlasti što je za govornicom ponovio i HDZ - ov vijećnik Tomislav Ninić. Vrhunac je bio kad je Ivica Poličak koji je inače, u prošla dva mandata bio na mjestu  predsjednika GV -a, Goranu Grguričinu spočitnuo da ne zna voditi sjednice i slijedili su isključenje i prekid.  

Umjesto  sjednice  novinari su tako morali pratiti  čak četiri kratke pressice - Klubova HDZ -a i SDP a te  predsjednika GV Gorana Grguričina i nezavisnog vijećnika Ante Gašparova Čaće koji je jedini od oporbe ostao u Vijećnici. Klub vijećnika HDZ - a na konferenciji za novinare je ponovio kako  ih se na sjednicama  GV -a opstruira i da se vrijeme troši na postavljanje naručenih  pitanja kako bi se glorificirala gradska vlast  i kako oporba ne bi stigla doći za govornicu.

Klub vijećnika SDP -a je pak prozvao na konferenciji za novinare HDZ da su destruktivni: " Nemam ništa protiv toga da se na sjednici suprotstavljaju mišljenja i stavova, pa ako je potrebno da e zbog toga i napušta sjednica, ali da se to radi bez razloga kao što se  to dogodilo danas smatram neodgovornim i neozbiljnim. Zbog takvog ponašanja mi danas nismo uspjeli raspraviti o pitanjima koja su važna za razvoj ovog grada kao što je izmjena prostornog plana Kulina koja se odnosi na jednu od najvećih investicija u Hrvatskoj. ", kazao je predsjednik Kluba  Branko Belamarić. SDP - ovci su, istaknuli kako ni oni, zbog dugih uvoda i nepotrebnog trošenja vremena na Aktualnom satu, ne dolaze na red sa svojim pojedinačnim pitanjima. Davor Petković je kritizirao zbog odlaska i ŠGF kazavši da se u javnosti prave da rade za interes Grada, a da su im na pameti samo njihovi privatni interesi. 

Grguričin  tvrdi da radi po Poslovniku

Goran Grguričin, predsjednik GV je na svojoj kratkoj pressici istaknuo kako je postupio u skladu s Poslovnikom. "Ja vodim sjednice isključivo prema Poslovniku iako nekad i neopravdano dopustim vijećnicima nepoptrebne diskusije i udaljavanje od teme. Vijećnika Poljička sam isključio prema 73. članku Poslovnika. Prije toga sam ga nekoliko puta opomenuo da ne dobacuje iz klupe,a  kap koja je prelila čašu je bila kada je počeo vrijeđati mene kao predsjednika da ne znam voditi sjednicu. Vijećnik na to nema pravo.", zaključio je Grguričin. 

Međutim, novinari koji su danas pratili sjednici  primijetili su kako je  Gran Grguričin "pretjerao" sa svojim upadicama i komentarima, pa je  , kako je primijetila novinarka TV Šibenik  ispalo da je on sam govorio najmanje 20 minuta na Aktualnom satu. " Neki vijećnici, na žalost ne znaju ili  se prave da ne znaju Poslovnik pa sebi dopuštaju da umjesto da postave konkretno pitanje krenuo s diskusijom, komentarima i sličnim, a ja sam taj koji im mora objasniti da ne poštuju Poslovnik i uputiti ih na njega.", objasnio je Grguričin dok je njegov stranački kolega  i potpredsjednik GV -a Milorad Mišković Casper zaključio da je počela kampanja za lokalne izbore te da je HDZ  inscenirao cijeli sukob kako bi građanima pokazali da nešto rade. 

Čače bi kolcem po svima 

Nezavisni vijećnik Ante Gašperov Čače sve je na kraju začinio svojim obraćanjem novinarima u kojem je kazao da se srami što je vijećnik GV -a i što su građani umjesto  odluka bitnih za razvoj Grada i danas morali slušati svađe i prepucavanje. "Sramim se što sam dio ovakvog saziva Gradskog vijeća. Ova koalicija je vezana interesno i čudi me što je do danas opstala. Ja sam već prije rekao i ponavljam i sada da bi bilo najbolje donijeti kolce i sve vijećnike  na izlazu iz Vijećnice, dobro istući zbog toga kako se ponašaju prema građanima koji su im dali svoje povjerenje", zaključio je Ante Gašperov Čače. 

I ono što je na kraju najvažnije, zbog  prepucavanje i prekida sjednice nisu odrađena važna pitanja kao što su izmjene detaljnih prostornih planova bitnih  za građane i razvoj Grada , među kojima su Detaljni plasn Kulina ,  Urbanističkih  plan Poda te Izmjene Prostornog plana Šibensko - kninske županije. 

 

Objavljeno u 9.30 sati: Incident se dogodio jutros na sjednici Gradskog vijeća Grada Šibenika.  Zbog prigovora na način vođenja Aktualnog sata predsjednik Gradskog vijeća Goran Grguričin udaljio je sa sjednice vijećnika HDZ-a Ivicu Poljička. Poljičak ga je optužio da je uzurpirao mikrofon i da vijećnicima ne da govoriti. Sjednicu  su potom napustili i ostali HDZ-ovci, te  nezavisni zastupnici Drago Skorić i Ivan Ninić. Više nije bilo kvoruma pa je sjendica prekinuta, a trebala bi, biti nastavljena u 11.30 sati. 

Iz kategorije: Vijesti