Datum objave: 14. Svibanj 2012

Nacionalni park "Krka" više neće moći biti "zlatna koka"

Diana Ferić
Diana Ferić

Lokalni projekti koji se odnose na održivi razvoj mogu nakon što se svi nacionalni parkovi sjedine u Nacionalnu parkovne agenciji i sredstva centraliziraju i dalje računati na donacije  NP "Krka",  ali svi oni koji su do sada dobivali novac iz blagajne Np Krka, a sigurno ih je bilo puno, a nemaju veze s održivim razvojem ostat će kratkih rukava. Poznato je da je NP "Krka", otkako je osnovan, funkcionirao kao "zlatna koka" za mnoge budući da je uz NP Plitvice najbolje poslovao od svih nacionalnih parkova u Hrvatskoj. Podsjetimo samo da je upravo zbog toga što je odbijala neke zahtjeve lokalnih političara naprasno, prije desetak godina, s mjesta ravnateljica smjenjena Gorana Deljac Stipaničev? 

Diskrecijsko pravo na odluke tko će dobiti novac imala je uprava, a nadležno  Ministarstvo u sadašnjem modelu upravljanja zaštićenim područjima nije imala  mehanizme za izravni nadzor nad financijskim poslovanjem javnih ustanova za upravljanje nacionalnim parkovima i parkovima prirode.
"Upravo je to jedan od važnih razloga zbog kojih se ide u reorganizaciju cijeloga sustava i organiziranje Nacionalne parkovne agencije. Želimo  uspostaviti jedinstveni i efikasni sustav financijskog nadzora, jedinstveni sustava javne nabave što će svakako doprinijeti racionalizaciji poslovanja na svim razinama.", ističe Nenad Strizirep, pomoćnik ministrice zaštite okoliša.

On meutim opovrgava da će time lokalni projekti i manifestacije  ostati na suhom: " Nakon što se uspostavi zajednička riznica uspostaviti će se jedinstveni kriteriji za dodjelu sredstava odnosno sponzoriranje pojedinih manifestacija koje su od značaja za određeno zaštićeno područje. No  sredstva koja će se moći koristiti iz rezervi NPA za tu namjenu koristiti će se prvenstveno za projekte održivog razvoja, a sve ostalo moći će se uvrstiti u program financiranja jedino ako se radi o tradicionalnim manifestacijama kojima se promiču vrijednosti zaštite prirode, kulture i tradicije područja na kojem se nalazi nacionalni park odnosno park prirode!" 

Istodobno, u Ministarstvu zaštite okoliša ističu, da centralizacija sredstava ne znači da će se ta sredstva naknadno transferirati po nekakvim diskrecijskim procjenama rukovodećih ljudi NPA. "Cilj je da se većina sredstava vraća području na kojem su i realizirana, a da se samo dio njih koristi za funkcioniranje zajedničkih službi NPA i financiranje projekata zaštićenih područja koja iz objektivnih nisu u mogućnosti ostvarivati velike vlastite prihode"!

Vrijedno je navesti i upozorenje Udruge  za zaštitu prirode 'Animali' koja  Agenciju smatra  pozitivnom, ali navode zamke predloženog zakona koji bi mogao smanjiti dosadašnji standard zaštite prirode. 

"Sustav s Nacionalnom parkovnom agencijom omogućava stručnije i kontroliranije upravljanje nacionalnim parkovima. No, to još ne znači pomake unaprijed, već će konkretni rezultati ovisiti o tome da li će politička vlast u okviru tog sistema nastojati raditi stručno, ili će pak i ovdje politički kadrovirati i putem parkovne agencije provoditi političke projekte ili stranačku politiku', kaže Gordana Pavokovic, dopredsjednica te udruge. 
 

Iz kategorije: Vijesti