Datum objave: 12. Svibanj 2012

Večer Udruge Ključana i prijatelja Ključa u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Projekcijom filma Priča o dva zavičaja, izložbom slika i tapiserija Vinka i Ivice Blaževića, poetskim recitalom Enesa Kiševića i Dinka Škevina te glazbenim programom Darka Kalođere i Marka Marijančića, Šibenčani su se sinoć u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića  upoznali s petogodišnjom suradnjom i prijateljstvom Šibenika i bosanskog grada Ključa.

Organizator ovog susreta je Udruga Ključana i prijatelja Ključa "Kralj Stjepan Tomašević" koju su 2007. godine utemeljio Vinko Blažević koji je sa svojim bratom 1992. godine nakon teških stradanja i progona iz Ključa, novi dom i novi zavičaj našao u Šibeniku gdje su zbrinute njihove obitelji. Njih dvojica i danas žive u Stublju odnosno na Konjevratima, međutim nisu zaboravili na svoj zavičaj i na svoja ognjišta pa su pokrenuli manifestaciju Ključani svome gradu. Ta je manifestacija naišla na golemi odjek iako u Ključu danas, sedamnaest godina od završetka rata, živi svega 18 posto prijeratnog broja njegovih stanovnika među kojima je samo 25 obitelji hrvatske nacionalnosti. Od samog početka u manifestaciji Ključani svome gradu i Udruzi Ključana i prijatelja Ključa, veliki udio imaju Šibenčani Nikola Urukalo i Dinko Škevin, a svoj su doprinos dali Gabi Novak, Arsen Dedić, Ivo Pattiera, šibenske klape i mnogi drugi Šibenčani. Bit te manifestacije i djelovanja Udruge su prijateljstvo, mir, suživot, razumijevanje i solidarnost među ljudima.

Izložba slika braće Vinka i Ivice Blaževića, projekcija filma i poetsko - glazbeni program spontani su odraz suradnje i zajedništva Šibenčana i Ključana. Vinko Blažević je izložio slike koje je naslikao tehnikom koju je sam izmislio. Riječ o slikama koje su nastale tako da je u boju dodavao metalne pločice i strugotinu pa one upijaju svjetslost i iz svakog su ugla drugačije. Njegov brat Ivica prikazao  je svoje uspjele tapiserije, a u poetskom dijelu su se na zanimljiv način u iskazivanju ljubavi prema oba zavičaja šibenskom i ključkom nadmetali Dinko Škevin i Enes Kišević. Posebno je zanimljiv bio nastup šibenskih glazbenika Darka Kalođere i Mirka Marijančića koji su predstavili svoje nove neobične kompozicije u kojima su spojili šibensku i bosanskohercegovačku glazbenu tradiciju te odpjevali duete s Halidom Muslimovićem i Kemalom Montenom.
-Šibenik je još jednom dokazao da je grad dobrih ljudi, grad prijateljstva i dobrih ljudi i ja sam kao Šiobenčanin i kao gradonačelnik na to osobito ponosan. - kazao je šibenski gradonačelnik Ante Županović te tim riječima zaključio večer Udruge Ključana i prijatelja Ključa u Šibeniku.  

Iz kategorije: Vijesti