Datum objave: 10. Svibanj 2012

ZAŠTITA OKOLIŠA: Ministrica Holly rekla stop plastičnim vrećicama

Diana Ferić
Diana Ferić

Odzvonilo je besplatnom dijeljenju plastičnih vrećica, umjesto toga - koštat će dvije kune komad, najavila je ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy nakon današnje sjednice Vlade, piše tportal

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode zabranit će besplatno dijeljenje plastičnih vrećica, a pravilnikom će biti propisano da se vrećice moraju prodavati, i to za dvije kune po komadu, kazala je Holy, koja ne misli da je
preskupo, a smatra i da će hrvatski građani, baš kao i u drugim zemljama, steći ekološki prihvatljive navike, jer vrijeme je da se vratimo nekim dobrim starim stvarima, poput košara.

'Cilj je da više nema tih malih, tankih vrećica, zato što su one jako veliki pritisak na okoliš. Ako je netko zagađivač, onda to treba platiti. Mislim da je vrijeme da ljudi steknu ekološki prihvatljivije navike i samo podsjećam da su ljudi, prije nego što se raširila upotreba plastičnih vrećica, koristili druge vrste vrećica, košara i slično i vrijeme je da vratimo neke dobre, stare navike', zaključila je Holy.

Što kažu eko-udruge?

Na prijedlog Zakona o otpadu do sada je stiglo oko 1500 primjedbi i mišljenja, koje ministarstvo sada analizira prije predlaganja Vladi i kasnije Saboru. Na osnovu novog zakona ministrica Holy donijet će pravilnike po skupinama otpada. Značajna novina bit će pravilnik o plastičnim vrećicama s propisanom naknadom, koji do sada nije postojao, za razliku od propisa o ambalažnom otpadu, električnom, medicinskom i ostalima.

U udruzi Eko Zadar upozoravaju da plastične vrećice u okolišu u Hrvatskoj predstavljaju sve veći problem i da se nešto mora poduzeti. 'Danas se plastične vrećice doslovce svugdje dijele ili jeftino prodaju. U supermarketima, trgovinama, tržnicama, a tisuće vrećica zatim završava u kontejnerima', kaže Nives Rogoznica iz Eko Zadra.

Nije bitan iznos naknade, smatra, nego svijest da vrećice najčešće uzimamo nepotrebno. 'Prosječna obitelj tjedno potroši najmanje 24 vrećice i vrlo brzo ih odbaci. Naknada će nas podsjetiti da time zagađujemo okoliš, a mogli smo upotrijebiti platnene ili papirnate koje su dugotrajnije i nisu štetne', smatra Rogoznica, čija udruga u zadarskim školama, vrtićima i domovima za starije već petu godinu organizira radionice oslikavanja platnenih vrećica.

Najavu ministrice Holy podupire i udruga Prijatelji životinja iznoseći tvrdnju da gotovo sve plastične vrećice na kraju završavaju u prirodi, jer se reciklira manje od jedan posto. 'Procjenjuje se da oceanima pluta 4 milijuna tona plastike, a ona čini 10 posto cjelokupnog morskog otpada', otkrili su Prijatelji životinja i upozorili da taj otpad završava u hranidbenim lancu životinja ili na drugi način uzrokuje smrt životinja.
 

Iz kategorije: Vijesti