Datum objave: 10. Svibanj 2012

Otvorena cesta Dubrava - Podi, zamjena za priključak na autocestu

Diana Ferić
Diana Ferić

Prometnu žilu kucavicu Gospodarske zone Podi, novoizgrađenu prometnica  Dubrava - Podi  otvorili su danas zajednički šibensko - kninski župan Goran Pauk i gradonačelnik Grada Šibenika dr Ante Županović budući da su i Grad i Županija sudjelovali u njezinoj gradnji.  Cestu je blagoslovio dubravski župnik  fra Ante Vukošić.

Riječ je o cesti, kako su  naglasili župan i gradonačelnik , koja je iznimno važna za poslovanje poduzetnika za Podima, jer se njome Podi sada jednostavnije i lakše povezani s autocestom. Upravo su gospodarstvenici bili ti koji su  na njoj inzistirali i tražili da se izgradi.  Građevinski radovi stajali su 6,7 milijuna kuna.  Lokacijska dozvola za tu cestu izdana je još 2009. godine. ali je njezina gradnja je dosta kasnila jer je bilo problema s imovinsko - pravnim odnosima i izvlaštenjem bivših vlasnika. Za to je izdvojeno 3,8 milijuna kuna, a novac su podjednako osigurali Grad i Županija. Grad je pokrio i 25 posto troškova izgradnje te ceste.

 Gradonačelnik Županović je istaknuo i kako njezina gradnja ne znači da gradska vlast neće inzistirati na uređenju čvora na autocesti Zagreb - Split kako bi Gospodarska zona Podi bila na nju izravno spojena no ni u tom slučaju ova ceste neće biti višak. Po riječima Gorana  Pauka šibenski podi nisu regionalna nego gospodarska zona međunarodnog značaja koja mora imati barem tri pristupne ceste. Gradonačelnik Županović je ovom prilikom pozvao župana i Županijske ceste da sjednu zajedno za stol  kako bi se odredili prometni prioriteti u Gradu i Županiji za naredne četiri godine u što, složila su se obojica, mora ući  taj izravni spoj Poda s autocestom. Nakon što to bude usuglašeno na saborskim zastupnicima i čelnim ljudima županijske i gradske vlasti je da izlobiraju da to uđe i četverogodišnji plan Hrvatskih cesta koji će uskoro biti donesen. 

Kada se gradila autocesta dio tadašnje izvršne vlasti u Šibeniku inzistirao je  da Podi dobiju izravni pristup na autocestu, ali državna vlast to nije prihvatila tako da su Podi ostali bez tog priključka pa je bilo potrebno graditi novu pristupnu cestu. 

Snimio: Ante Baranić

Iz kategorije: Vijesti