Datum objave: 07. Svibanj 2012

ISTRAŽIVANJE: Pada izborni optimizam građana

Diana Ferić
Diana Ferić

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama, CRO Demoskop, provedeno u prvim danima svibnja, pokazuje sve vidljiviji pad izbornog optimizma hrvatskih građana. , piše INDEX.hr. Taj se pad oslikava u padu potpore strankama koalicije, smanjenju potpore Vladi i njezinim politikama, ali i smanjenju pozitivnog doživljaja nositelja izvršne vlasti.

Raste rejting Lesarovih laburista

Ljudi su sve više zaokupljeni sve težim uvjetima života te je poskupljenje cijena energenata i naftnih derivata najznačajnija tema za više od polovice hrvatskih građana.

Lijeva koalicija okupljena oko SDP-a ima potporu od 35,7 posto što predstavlja pad podrške u odnosu na rezultate iz prošlomjesečnog istraživanja (početkom travnja potpora je iznosila 37,4 posto, dok je u prvom poslijeizbornom mjerenju ona iznosila 38,5 posto). Na to su utjecali potezi nove vlasti, posebno oni koji su posegnuli u kućne budžete. Vlada ima najnižu ocjenu rada te najnižu potporu od početka mandata. 

Građani sve neodlučniji - ni jedna opcija ne donosi dobro

Ovo "topljenje" potpore vladajućim nije iskoristila glavna oporbena grupacija s kojom je HDZ izašao na izbore. HDZ je zaokupljen svojim unutarstranačkim izborima i u ovom trenutku ne predstavlja ozbiljnog oporbenog suparnika. Naime, HDZ je sa svojim koalicijskim partnerima (HGS i DC) zabilježio slabiji rezultat od prošlomjesečnog (sada 16,6 posto prema prošlomjesečnih 17,6 posto ili siječanjskih 20,2 posto). 
Ovo stanje s glavnim koalicijama u ovom trenutku su, barem na političkom planu, najbolje iskoristili Lesarovi laburisti koji su povećali svoj rejting na koalicijskoj ljestvici na 7,2 posto (s prošlomjesečnih 5,6 posto, odnosno 4,8 posto iz siječnja). Uočljiv je porast udjela neodlučnih glasača (sada 21,5 posto prema prošlomjesečnih 20 posto ili siječanjskih 10 posto). To je ujedno i najbolji pokazatelj topljenja optimizma izbornih promjena i splašnjavanja izbornih očekivanja.



Pad popularnosti političara na vlasti

Pad popularnosti osim koalicija stranke bilježe i pojedinačno. Premda SDP bilježi veliku prednost u odnosu na HDZ (30,3 posto prema 16,2 posto), vodeća je stranka zabilježila vrlo zamjetan pad potpore (s prošlomjesečnih 33 posto).

Popularnost pala i predsjedniku Josipoviću

Predsjednik Josipović s ovomjesečnih 33,9 posto (prošli mjesec 36,1 posto) najpozitivniji je političar u zemlji. Drugo mjesto na ljestvici pozitivnih političara drži premijer Zoran Milanović - 10,5 posto (prije mjesec dana 12,1 posto), a na treće je mjesto izbio laburist Lesar sa 9,7 posto (u travnju 5,2 posto). Četvrti je guverner Rohatinski sa 7,3 posto, a slijedi Jadranka Kosor sa 3,2 posto izbora. Među deset najpozitivnijih doživljaja političara još su Ivan Grubišić (2,8 posto), Vesna Pusić (2,7 posto), Ruža Tomašić (2 posto), Radimir Čačić (1,2 posto) i Ljubo Jurčić (1 posto).

Sanader je zadržao prvo mjesto na ljestvici najnegativnijih političara (27,8 posto, a prošli mjesec 23,3 posto). Na drugom mjestu je Radimir Čačić (20,6 posto prema 16,2 posto iz prošlog mjeseca). Jadranka Kosor je treća (10,7 posto). Svi političari su negativni za 9,3 posto građana.

Tema mjeseca rast cijena struje i plina

Teme mjeseca su povećanje cijena struje i plina (48,2 posto), gospodarska kriza u zemlji (15,7 posto) i poskupljenje goriva (8,3 posto). Od ostalih događaja izdvajaju se još početak suđenja u slučaju FIMI media (5,2 posto), prijedlog zakona o poticanju zapošljavanja-volontiranje (4,6 posto), svjedočenje članova Uprave INE u postupku protiv Sanadera (3,5 posto), prosvjedi radnika diljem zemlje (3,1 posto) te rasprave o Zakonu o medicinski pomognutoj oplodnji (2,7 posto).

Iz kategorije: Vijesti