Datum objave: 03. Svibanj 2012

UZ DAN SLOBODE MEDIJA: Kako je šibenskim novinarima?

Diana Ferić
Diana Ferić

Medijska scena, u Šibensko - kninskoj županiji, na koju se osvrćemo danas povodom Međunarodnog dana slobode medija, je ako ništa drugo onda barem razvovrsna.  U njoj postoji 6 radijskih postaja, dva lokalna tjednika, dva časopisa, dva news portala, jedna lokalna i studija dviju nacionalnih televizija. Smanjio se jedino broj dopisništva nacionalnih dnevnika od kojih su ostali Slobodna Dalamcija i Novi list dok su Jutarnji list, Večernji list i Vijesnik ugasili svoje ispostave u Šibeniku. Ti "veliki" listovi izgubili su zanimanje za lokalne teme. Međutim, kako je pokazalo istraživanje časopisa "Šibenik tim",  Šibenčanima su one  itekako bitne. Čak 95 posto ispitanika u anketi koju je taj časopisa proveo, a bit će objavljena u novom, 14. broju, izjasnilo se da ih lokalne teme zanimaju. Gašenje dopisništava nacionalnih dnevnika  i uopće omalovažavanje lokalnih tema ugrozio je i profesionalno i egzistencijalno šibenske novinare. Lokalni mediji, s druge strane, teško se bore za opstanak.  

Hrvoslav Pavić, predsjednik podružnice Hrvatskog novinarskog društva u Šibensko - kninskoj županiji ističe kako su plaće šibenskih novinara daleko su ispod prosjeka plaća zaposlenih u Republici Hrvatskoj , profesionalni status u dobrom dijelu je također loš i nikakav."Materijalna i radna prava novinara stalno se smanjuju, istodobno se od njih traži da sve više i više rade. Tu je najveća opasnost za kvalitetu posla koji novinari obavljaju, a time i za ugled idostojanstvo profesije. Ugrožena egzistencija, pretrpanost poslom ibrzina koja se od novinara zahtjeva više ugrožavaju slobodu novinarstva nego pritisci politike i oglašivača."

No pristisci centara političke i ekonomske moći na medije prisutni su svugdje pa bi bilo neobično da ih nema i u Šibeniku. Neki se s tim nose uspješnije, a neki se baš i ne opiru. Na pitanje dobiva li podružnica HND - a konkretne pritužbe u vezi s tim Pavić odgovara:  "Pritisaka ima svakodnevno. Oni su uvijek i svugdje sastavni dio
novinarskog rada i dužnost novinara je da im se odupiru. U tome naše kolege najčešće i uspijevaju, ali ne uvijek, nego kako tko i kako kada. Pritisci, kad im se podlegne, najčešće rezultiraju nijansama u načinuprezentacije, izboru sugovornika, najavi ili naslovu."

 

Hrvatsko novinarsko društvo organiziralo je danas u Zagrebu, povodom Međunarodnog dana slobode medija, prosvjedni skup ali kako javlja HRT, nikada se manje novinara nije odazvalo.  

Iz kategorije: Vijesti