Datum objave: 03. Svibanj 2012

Otvorena prva izložba automobilskih minjatura u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Sigurno najneobičniju posvetu svojoj generaciji 50 - godišnjaka smislio je šibenski diplomirani inženjer elektrotehnike Rikard Marenzi, strastveni sakupljač modela automobila, i to uglavnom onih koji su bili moderni u njegovom djetinjstvu. Prikupio ih je više od 200 i izložio u Gradskoj knjižnici na izložbi koja je otvorena  sinoć. Automobile i automobilsku industriju iz tog vremena predstavio je mulitmedijalno - osim modela tu su i privlačne fotografije i auto - moto časopisi iz 60 - tih godina, a na dva ekrana vrte se filmovi i reklame tako da je doživljaj potpun. Autori izložbe, uz njega su i njegova dvojica sinova Lorenzo i Paulo, a podržala ih je Turistička zajednica Grada Šibenika.

Izloženi modeli automobila, popularne autice, nisu zanimljive same po sebi već i zato što odmah bude asocijaciju na vrijeme u kojem su se vozili pa se sinoć na izložbi najčešće moglo čuti:" Sjećaš li se ovog auta, sjećaš li se kad je tada bilo ... " tako da izložba s pravom nosi  naziv "Retrovizor - putovanje automobilom u 60 - te". "Razmišljao sam dugo što bih mogao napraviti, a da ima veze s mojom generacijom u kojoj su neki ovih mjeseci napunila, a neki će uskoro napuniti 50 godina. Budući da sam kao dijete sakupljao autice i da znam da je to radilo puno ljudi mojih godina pala mi je na pamet ideja o izložbi kolekcije modela automobila iz tog vremena. Neke sam već imao, ali mnoge sam u posljednje vrijeme i kupio preko interneta. Tako su se za ovu moju izložbu bome namučili i poštari koji su mi  svakodnevno naručene pošiljke donosili na kućna vrata pa se i njima zahvaljujem.", kazao je na otvaranju izložbe Rikard Marenzi.

Taj uspješni diplomirani inženjer elektrotehnike i osnivač isto tako uspješnog plivačkog kluba "More", svjestan je da će zbog ove izložbe u Šibeniku biti možda najprepoznatljiviji  kao "onaj koji je napravio izložbu autica", ali to mu ne smeta  jer  nije loše kada čovjek ma koliko star bio u sebi zadrži i nešto djetinje.  
 

Iz kategorije: Vijesti