Datum objave: 02. Svibanj 2012

Grad će popraviti razbijene skale u povijesnoj jezgri, opasne za prolaznike

Diana Ferić
Diana Ferić

Stare kamene stepenice u povijesnoj jezgri Šibenika na nekim mjestima su toliko oštećene da su opasne za prolaznike što su uočili i turisti koji rado šeću tih dijelovima grada. Najbolji primjer je dio Gorice oko samostana sv. Lovre i stepenice koje vode prema Samostanskom vrtu i tvrđavi sv. Mihovila na kojima ima i odlomljenih dijelova. U gradskoj upravi kažu da su svjesni toga i da će te stepenice popraviti za što je osigurano 25 000 kuna. 

Sanacija stepenica u zaštićenim dijelovima grada nije samo građevinski posao nego složeniji zahvat jer se mora raditi u skladu sa zahtjevima konzervatorske struke.  Iako su nas neki izvori upozorili kako je Grad  u to krenuo bez konzervatorskog nadzora u Odjelu za komunalne poslove Grada Šibenika što se na terenu i vidi u gradskoj upravi kažu da sve zahvate koji se odnose na staru gradsku jezgru obavljaju isključivo u suradnji s tim odjelom pa je tako i s popravkom stepenica.

U gradskoj upravi planiraju sustavno obnovu stepenica u povijesnoj jezgre što uključuje i postavljanje kanalizacijskih i vodovodnih cijevi i sustava odvodnje s rešetkama. Za to im treba, prema već izrađenom  projektu oko 300 tisuća kuna. " S obzirom na trenutno stanje i krizu koja se odrazila i na financije Grada Šibenika, ne može se još uvijek krenuti u cjeloviti projekt, a u tijeku su i drugi važni projekti poput plaže Banj i tvrđave svetog Mihovila.", objašnjavaju u Upravom odjelu za komunalne poslove Grada Šibenika. 
 

Iz kategorije: Vijesti