Datum objave: 02. Svibanj 2012

DANAS U ŠIBENIKU: Izložba autica u čast 50 - godišnjacima

Diana Ferić
Diana Ferić

"Retrovizor - putovanje automobilom u 60  - te" naziv je izložbe modela automobila iz 60 - tih i 70- godina prošlog stoljeća koje je marljivo prikupljao Rikard  Marenzi, a bit će večeras otvorena u Gradskoj knjižnici "Jurja Šižgorića" u Šibeniku. Tu zanimljivu i nesvakidašnju kolekciju čini  dvjestotinjak  raznih modela automobila - cestovnihi trkačih te autobusa, kamiona i raznih dostavnih vozila većinom mjerila 1:43. Izložba je multimedijalna pa će osim  kao modeli ti automobili biti predstavljeni i na fotografijama te  na videosnimkama.

" Posebno sam impresioniran a automobilima iz tog doba koja je, po mom mišljenju bila nabolje što je automobilska indusrtija dala.Te bremenite godine prošlog stoljeća, u doba najvećeg gospodarskog zamaha u Europi nakon II svjetskog rata, bile su doba velikih promjena i procvata, ali i nemira i kontradiktornosti. Čovjek osvaja svemir i po prvi put šeta po nekom drugom nebeskom objektu osim Zemlje.  Istodobno su u Europi studentski nemiri  1968. godine...  Sve to se ogleda i u automobilskoj industriji. To je doba kada automobil napokon postaje osobno vozilo za široke mase. Njegova proizvodnja doživljava procvat, a stanovnicima Europe podiže osobni standard. Primjera radi, tada je u Velikoj Britaniji postojalo 360 različitih proizvođača automobila. To je doba velikih preispitivanja, traženja i lutanja, takmičenja svjetskih sila, ali i doba renesanse prije potpune i konačne globalizacije i uniformiranosti zemljinog stanovništva.", objašnjava Rikard Marenzi svoju ljubav i svoje zanimanje za automobile iz 60 - tih i 70 - tih godina prošlog stoljeća. Budući da je riječ o 50 - godišnjacima,a i on sam puni ove godine 50 godina  ovu je izložbu posvetio svojoj generaciji. " Izložba je zapravo posvećena je svim zaljubljenicima u limene  ljubimce  i svoj djeci, maloj i velikoj, pogotovo onoj najvećoj, mojim vršnjacima –pedesetogodišnjacima koji će se, nadam se, prisjetiti lijepih trenutaka iz vremena svog djetinjstva. "ističe ovaj kolekcionar.

Marenzi je po zvanju diplomirani inženjer elektrotehnike. Nakon diplome zapošljava se u TLM-u gdje sam radio na poslovima inženjera automatizacije u modernizaciji elektrolize. Ratna događanja prekidaju  uspjeh na tim poslovima. Sudionik je domovinskog rata, poslije kojeg se  zapošljava u HEP-Elektri Šibenik kao rukovoditelj odjela poslovne informatike gdje i danas radi. 

Iz kategorije: Vijesti