Datum objave: 28. Travanj 2012

Vijeće Europe pohvalilo Murter za inovacije

Diana Ferić
Diana Ferić

Općinu Murter -  Kornati pohvalilo je, za  inovativne projekte, Vijeće Europe  koje je danas je objavilo rezultate programa Nagrada za najbolje projekte europskih obalnih gradova. Među  nagrađenim europskim gradovima je i Zadar, dok je pohvalu, osim Murtera u Hrvatskoj dobilo i Bibinje.Murter je nagrađen vjerojatno zato što je  prvi u Hrvatskoj dobio sustav javne rasvjete na solarnu energiju. U Težačkoj ulici u Murteru lani je postavljeno je 20 stupova solarne javne rasvjete, prve takve u Hrvatskoj, čime se Općina Murter-Kornati, uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, priključila europskim sredinama koje su prepoznale ovaj ekološki i energetski učinkovit model kakav protežira Europska unija.
 
Program nagrađivanja najboljih upravljačkih praksi europskih obalnih gradova provodi centar za reforme lokalnog upravljanja Vijeća Europe. Njegov je cilj prepoznati i nagraditi lokalne vlasti s inovativnim praksama kojima je cilj preokrenuti nepovoljne gospodarske i društvene trendove s kojima se suočavaju mnoge obalne zajednice.
 
Na temelju 48 pristiglih aplikacija prva je nagrada dodijeljena ukrajinskoj Evpatoriji, zajednička druga nagrada Bournemouthu i Canterburyju u Britaniji dok treću nagradu dijele norveški Heroy i Zadar, objavilo je Vijeće Europe na svojim internetskim stranicama.
 
Žiri je također odlučio odati priznanje kandidatima za inovativne projekte koji su prošli u finalni krug izbora, te je pohvalio britanski Sothampton, Great Yarmouth, East Riding, grčki Heraklion, Bibinje i Murter - Kornate u Hrvatskoj, španjolski Aviles, francuski Le Havre i ukrajinsku Odessu.
 
Pobjednici i navedeni kandidati pozvani su na svečanu dodjelu nagrada koja će se održati u Blackpoolu u Velikoj Britaniji 9. svibnja 2012. godine.

Iz kategorije: Vijesti