Datum objave: 27. Travanj 2012

Ugovor potpisan, kreće projekt uređenja tvrđave sv. Mihovil

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Projekt revitalizacije tvrđave sv. Mihovila koji obuhvaća izgradnju višenamjenske ljetne pozornice, uređenje okoliša i izgradnju popratnih sadržaja, treba biti dovršen u roku od 18 mjeseci, točnije, zaključno s datumom 28. listopada 2013. godine. To je jedan od uvjeta iz Ugovora za dobivanje sredstava iz IPA IIIc fonda koji je gradonačelnik Ante Županović potpisao u Zagrebu sa predstavnicima Središnje agencije za financiranje i ugovaranje, a danas o tome izvjestio javnost.
Prvi natječaj na kojem će se odabrati izvođač radova na sv. Mihovilu raspisat će se u drugoj polovici svibnja.
U roku od 45 dana na račun Grada sjest će uplata prve tranše za radove u prvih godinu dana u iznosu od oko 570 tisuća eura. Za radove u zadnjih 6 mjeseci stiže oko 320 tisuća eura, te još oko 100 tisuća eura po završetku projekta.
Gradonačelnik Županović uoči početka realizacije projekta formirao je projekti tim koji će raditi na provedbi. Voditelj projekta je pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Josip Živković, njegov zamjenik je stručni suradnik za građevinsko-prometne poslove Nino Vrcić, te administrativni službenik Slobodan Tolić. Koordinator projekta bit će direktor Turističke zajednice Grada, Dino Karađole, a sve će nadgledati arhitekt Tomislav Krajina, koji je izradio idejno rješenje tvrđave.

Konkretne promjene na vidiku

„Nakon gotovo tri godine našeg upravljanja gradom, kreću konkretni projekti. Niz stvari se u gradu promijenio, u tijeku je izgradnja plaže Banj, na Podima se završava infrastruktura, pred dobivanjem smo novog zemljišta, mnogo stvari se u gradu promijenilo. Ne mogu obećati da ćemo investirati četiri milijarde kuna u Grad Šibenik jer tog novca nemamo, no mogu obećati da ćemo raditi i gurati projekte poput ovog“, kazao je dogradonačelnik Franko Vidović i podsjetio da je u projekt tvrđave sv. Mihovil dosad investirano oko 800 tisuća kuna, a iz europskih fondova stiglo je 7 milijuna kuna.

Milijun eura europskih sredstava u idućih 18 mjeseci potrošit će se na uređenje perimetralnih zidova, saniranje unutrašnjosti, izgradnju ljetne pozornice i gledališta s oko 1200 mjesta, te uređenje podrumskih prostorija u kojima će biti smještene garderobe, sanitarni čvorovi i suvenirnice, a isti prostor koristit će Muzej grada Šibenika za izložbe o povijesti grada.
Arhitekt Tomislav Krajina istaknuo je veliku vrijednost podrumskih prostorija kaštela u kojima su nađeni ostaci iz života Grada i prije njegovog službenog spominjanja 1066. godine.
U drugoj fazi projekta uredit će se okoliš tvrđave izvan perimetralnih zidova, ugostiteljski objekti i dio bedema koji vodi od Doca do tvrđave, za koji već postoji idejno rješenje. U planu je i izrada projekte dokumentacije za izmještanje Vatrogasnog doma i izgradnje garaže te pristupnog puta prema tvrđavi sv. Mihovila.

Iz kategorije: Vijesti