Datum objave: 26. Travanj 2012

Loza: Zašto Šibenik nije atraktivan stranim investitorima?

Dora Žganjer
Dora Žganjer

„Najava Kukuriku Vlade o decentralizaciji Hrvatske ne ostvaruje se, a lokalne samouprave ne iniciraju njeno provođenje. Grad Šibenik, unatoč svojim ogromnim potencijalima i dalje je kronično nespreman za prihvat velikih stranih investitora koji donose milijunske investicije i nova zapošljavanja“, upozorili su danas na konferenciji za novinare članovi političke platforme Loza, Ivica Ledenko, Tanja Radić Lakoš i Mario Kovač.

Ivica Ledenko istaknuo je primjere svakodnevne mini centralizacije na šibenskom području koja se zbiva s uredima javne uprave, te podsjetio da je Šibensko-kninska županija već ostala  bez svog predstavnika u Upravnom vijeću NP Krka. „Izjava ministrice Mirele Holy o jedinstvenoj upravi Nacionalnih parkova, upravo je suprotna najavi o potrebi hitne decentralizacije Hrvatske koju je snažno zagovarala Kukuriku koalicija“, kazao je Ledenko koji u ime Loze predlaže lokalnim čelnicima izradu hitnog akcijskog plana: „Predlažemo županu Goranu Pauku da naloži  predsjedniku županijske Turističke zajednice izradu elaborata u kojem bi se zahtijevalo Šibenik bude sjedište Ministarstva turizma ili, ako ništa drugo, barem sjedište Uprava nacionalnih parkova. Neka se Knin predloži za sjedište Uprave za vode, a Drniš kao sjedište Muzeja dalmatinske Zagore...“, neki su od prijedloga iz Loze.

Studija o TEF-u nije dala konkretne rezultate

Mario Kovač pita se zbog čega Šibenik i dalje nema kapaciteta za prihvat velikih stranih investitora, a kao primjer idealnog prostora za investicije ističe prostor bivšeg TEF-a koji je smješten neposredno uz more i ima riješenu svu komunalnu infrastrukturu, prostire se na 27 hektara, što je za 9 hektara više od cijele šibenske stare gradske jezgre. „Kako je moguće da taj prostor nije atraktivan i na meti investitora“, upitao je Kovač pokazavši novinarima dokument „Analiza alternativa za poduzeće TEF“ kojeg je TEF naručio od splitske firme Micro projekt:  „Dokument je dovršen još u ožujku 2011. godine i dostupan je na internetu. U tom elaboratu, koji je sigurno uredno plaćen, jasno se ukazuje na nužnost priprema za investicijsko ulaganje u prostor TEF-a te se napominje nužnost izrade Urbanističkog plana uređenja, kojim  bi se predvidjeli sadržaji koji bi mogli biti realizirani na spomenutom prostoru. Na kraju analize istaknuti su prijedlozi za izvođenje investicijskih  projekata, a mišljenje autora je da bi najoptimalniji bio joint venture, zajednički poslovni pothvat s nekim investitorom“, objasnio je Kovač kojem nije jasno zašto se ni više od godinu dana nakon izrade Elaborata ništa na tom prostoru nije pokrenulo. „Zbog čega naručujemo i plaćamo takve studije ako ne postoji nikakva namjera da se nešto napravi“, nastavlja Kovač i podsjeća na najavu potpredsjednika Vlade Čačića o novom investicijskom valu i ulaganjima, zbog čega je, smatra  Kovač, nedopustivo da naši gradski čelnici stoje prekriženih ruku i ne rade ništa. 

 

Iz kategorije: Vijesti