Datum objave: 26. Travanj 2012

RAZMINIRANJE: Preostalo još 700 četvornih kilometara!

Diana Ferić
Diana Ferić

Unatoč tomu što se u Hrvatskoj  od rata do danas na razminiranje utrošila više od četiri milijarde kuna, ostalo je još namjanje 700 četvornih kilometara  područja s minama i drugim eksplozivnim sredstvima. Za njihovo čišćenje potrebno je  još oko 500 milijuna eura , a taj bi posao treba biti završen do 2019. godine na što se Hrvatska, kao potpisnica Otawske konvencije, Hrvatska obvezala kazao je Zdravko Modrušan, ravnatelj HCR-a na međunarodnom skupu "Humanitarno razminiranje 2012.“ koji se proteklih dana podržavao u Šibeniku, a bili su nazočni predstavnici čak 40 zemalja. 

Modrušan je istaknuo kako Hrvatska za to ima i znanje, i tehnologiju, i ljude, pa, te će, ako bude i novca taj posao biti obavljen. Riječ je, zapravo, o kontaminaciji minama koja još uvijek ugrožava sigurnost i život u 12 hrvatskih županija i više od sto gradova i općina. 

U Hrvatskoj su danas aktivne 34 tvrtke koje se bave razminiranjemi, a u njima radi više od 600 pirotehničara. 

- Prvi smo krenuli u proizvodnju strojeva za razminiranje. Moćni i vrlo učinkoviti strojevi “Dok-inga”, “Đure Đakovića”, “Torpeda”, te oprema “Šestan Busha” i “Borova” izvoze se danas u brojne zemlje svijeta, poput SAD-a, Rusije, Kanade, Australije, Šri Lanke, Bosne i Hercegovine, pa i Libije. Upravo sam se vratio iz Azerbajdžana koji je zainteresiran za hrvatska znanja, iskustva, organizaciju i, naravno, tehnologiju i opremu - istaknuo je Modrušan.

Jučer je u okviru Savjetovanja „Humanitarno razminiranje 2012.“, na pologonu Gaj, kod Skradina, održana je pokazna vježba sa strojevima za razminiranje. Sudjelovalo je nekoliko proizvođača s devet strojeva razne veličine i jačine. Vježbu je promatralo oko dvije stotine sudionika Savjetovanja, koji su nakon pokazivanja načina rada strojeva razgledavali strojeve i interesirali se oko njihovih tehničkih karakteristika.Proizvođači strojeva za razminiranje, iz Republike Hrvatske kao i iz drugih zemalja, svim zainteresiranim iscrpno su objasnili sve pojedinosti glede mogućnosti i karakteristika strojeva.



Iz kategorije: Vijesti