Datum objave: 24. Travanj 2012

OTVORENOST: Šibenik i Knin osvjetlali obraz Dalmaciji

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik i Knin najbolje su pozicionirane jedinice lokalne samouprave u Dalmaciji  na ljestvici najotvorenijih i najtransparetnijih lokalnih vlasti  prema građanstvu. To je pokazalo istraživanje LOTUS koje je proveo GONG. Šibenik je daleko ispred svih gradova u Dalmaciji jer se plasirao na 17. mjesto, a Knin je na 25 mjestu. Često se volimo uspoređivati s našim susjedima pa ovom prilikom valja istaknuti  da smo ih dobrano prošišali - Split je na 59., a Zadar na 72. mjestu. Grad Šibenik je svrstan  u izrazito transparentne gradove. No zato je Šibensko - kninska županija na začelju ljestvice, na 15. mjestu među 20 županija.  Neodstaci u transparentnosti lokalne vlasti u Gradu Šibeniku su: na web stranici ne objavljuju radni materijali za sjednice Gradskog vijeća, ne postoji cjelovita snimka barem jedne sjednice, ne postoje drugi oblici obavještavanja građana o proračunu kao što su letci, proračun u malom i objave u medijima, na interner stranici nema Kataloga informacija te na razini Grada ne postoje dodatna savjetodavna tijela.

Najveću ocijenu dobio je Grad Rijeka 9,43. Rezultat Šibenika je  tim značajniji kada  se zna  da je čak 70 posto lokalnih vlasti u Hrvatskoj  još uvijek je nedostatno ili izrazito netransparentno, dok ih je samo 6 posto izrazito transparentno kako je istaknuto na tom skupu. U odnosu na LOTUS 2009. jedinice lokalne samouprave pokazuju određenu razinu napretka u transparentnosti rada i otvorenosti prema građanima, kažu u GONG - u. 

Novo istraživanje "LOTUS - lokalna, odgovorna i transparentna uprava i samouprava - 2011./2012." provedeno je u svih 576 općina, gradova i županija u organizaciji GONG-a i Udruge gradova

Ta se istraživanja provode u sklopu projekta "Zajedno protiv korupcije", financiranog preko IPA programa 2008., uz sufinanciranje Ureda za udruge Vlade RH i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, a rezultati istraživanja danas su predstavljeni u Zagrebu.

Predstavnicima 15 gradova, općina i županija koji su u istraživanju iskazali najvišu razinu transparentnosti rada uručene su nagrade LOTUS, a, kako su objasnili iz Gradske uprave, Rijeka je među gradovima ostvarila najveći broj bodova.
Istraživanje LOTUS usmjereno je prema problemima funkcioniranja lokalnih vlasti s obzirom na informiranje građana i njihovo uključivanje u odlučivanje.

                                                 i

 

Iz kategorije: Vijesti