Datum objave: 24. Travanj 2012

Koliko su nam transparentni i otvoreni gradovi i općine?

Diana Ferić
Diana Ferić

Čak 70 posto lokalnih vlasti u Hrvatskoj  još uvijek je nedostatno ili izrazito netransparentno, dok ih je samo 6 posto izrazito transparentno, pokazali su
rezultate istraživanja LOTUS 2011./12. o transparentnosti rada i funkcioniranju jedinica lokalne i regionalne samouprave koje je proveo GONG. Ti će rezultati biti predstavljeni danas u Zagrebu, a pozvani su i predstavnici Grada Šibenika. U odnosu na LOTUS 2009. jedinice lokalne samouprave pokazuju određenu razinu napretka u transparentnosti rada i otvorenosti prema građanima, kažu u GONG - u.  Danas ćemo tako doznati kako je u tome plasiran Grad Šibenika kao i ostale jedinice  loklane samouprave u Šibensko - kninskoj županiji kao i sama Županija.  Kao najbolje ističu se ponovno Grad Rijeka, Krapinsko - zagorska županija te općine Lepoglava i Birovac pa će njihovi prvi ljud - Vojko Obersnel, Srećko Vuković,  Marijan Škvarić, i Siniša Hajdaš Dončić o svojim iskustvima govriti na današnjem susretu u Zagrebu na kojem će biti dodjeljene i nagrade LOTUS za najvišu razinu transparentnost.
Istraživanje „LOTUS - lokalna, odgovorna i transparentna uprava i samouprava“ fokusirano je na probleme funkcioniranja lokalnih vlasti u odnosu na informiranje građana i njihovo uključivanje u odlučivanje.

Iz kategorije: Vijesti