Datum objave: 21. Travanj 2012

"Zelena čistka" odnosi divlje deponije na stazi prema kanalu sv Ante

Diana Ferić
Diana Ferić

Uspjela je akcija čišćenja  smeća i divljih deponija na  pješačkoj stazi od bivše vojarne Bribirskih knezova prema vili Moj mir koju su jutros zajednički  organizirali Grad Šibenik i Turistička zajednica Grada Šibenika povodom globalne ekološke akcije "Zelena čistka" koja se danas održava u cijeloj Hrvatskoj. Došle su grupe građana među njima i planinari "Kamenara i "Mihovila, dvadesetak volontera Terraneo festivala, autobus učenika i profesora Turističke i Ekonomske škole koji su danas trebali odrađivati nadoknadu nastave, pročelnici većine ureda Grada Šibenika ali i šibenski gradonačelnik dr Ante  Županović i njegov zamjenik i saborski zastupnik Franko Vidović, nekoliko predstavnika udruge za promicanje inkluzije, desetak odgojiteljica Gradskih vrtića na čelu s ravnateljicom Mladenkom Jerkov, nekoliko članova udruge "Juraj Dalmatinac" te predsjednik mjesnog odbora Zablaće. Sve skupa u toj je akciji sudjelovalo oko 120 ljudi.

Mehanizaciju su ustupili Gradska čistoća, Zelenilo, Hrvatske ceste i privatne tvrtke Stina i Čigra, Solaris će osigurati fažol s kobasicama, a piće je donirao Konzum, kako smo doznali od Dina Karađole, direktora  Turističke zajednice Grada Šibenika.   Budući da to područje već desetljećima služi kao odlagalište  smeća i građevinskog otpada pa su divlji deponiji na svakom mjestu, teško da će  se okom vidjeti rezultati današnje akcije no njezina najveća vrijednost je što će pridonijeti tome  da se na taj problem svrati pozornost javnosti, te da se se pokažu posljedice neodgovornog odnosa prema okolišu., kako su istaknuli i čelni ljudi Grada.

Po riječima Franka Vidovića niti gradska uprava niti država nemaju još djelotvorne mehanizme da se to spriječi i da se počinitelji primjereno kazne pa bi izlaz trebalo tražiti možda u urbanizaciji tog atraktivnog prostora umjesto da ono služi kao smetlište.  Zgrožena  brojnošću tih  divljih odlagališta svakojakog smeća bila je i koordinatorica "Zelene čistke" u Šibeniku Erika Popović, predsjednica udruge "Plavi val" koja smatra da bi trebalo izmijeniti zakon i one kojima priroda služi kao deponij kazneno goniti. 

Časopisi iz 70-ih, kondomi i životinjski leševi

Pri čišćenju deponija vrijedni ekolozi- volonteri nagledali su se svega i svačega. Osim starih guma, boca i bijele tehnike, učenici Ekonomske škole našli su groblje upotrebljenih šprica i brdo prezervativa, a među pronađenim stvarima našao se časopis Glas koncila iz 1976. godine te jedan spomenar. "Prilikom čišćenja pronašla sam vreću u kojoj je bio životinjski leš, raspadnut do neprepoznatljivosti. Možete misliti koliko godina tu leži", ispričala nam je Erika Baranović Popović iz Plavog vala. Podsjetila je da je pravo na zdrav okoliš jedno od osam temeljnih prava potrošača.

Iz kategorije: Vijesti