Datum objave: 19. Travanj 2012

Pršuti su najjači autohotni hrvatski proizvod

Diana Ferić
Diana Ferić

Čak tri vrste pršuta - drniški, istarski i krčki - su među sedam registriranih autohtonih proizvoda u Hrvatskoj,  prema popisu  s kojim je  danas, na sjednici Sabora, zastupnike upoznao  ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, a još jedan pršut, pod nazivom dalmatinski, čeka da uđe na taj popis. Osim pršuta na tom po popisu  su varaždinsko zelje, poljički soparnik/zeljanik/uljenak, meso zagorskog purana, lički krumpir, a na čekanju su, uz dalamtinski pršut,  ekstra djevičansko maslinovo ulje s Cresa, ogulinski kiseli kupus i zelje i baranjski kulen. Sedam proizvoda još je u postupku registracije - paški sir, dalmatinska maraska, vodnjansko ekstra djevičansko maslinovo ulje, istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje, djevičansko maslinovo ulje Valalta, ekstra djevičansko maslinovo ulje Tar - Poreč i virovitička paprika. Svi ti proizvodi prošli su dugotrajan postupak registracije i zaštite na što je u raspravi upozorio i Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista, koji je prema resornom ministru uputio i dvije molbe, piše tportal.
"Siguran sam da bismo danas imali veći popis zaštićenih proizvoda da je bilo davano više znanja, savjeta i pomoći, jer se radi o postupku koji nije brz i jednostavan, a skupine koje imaju pravo podnijeti zahtjev za zaštitu nemaju dovoljno iskustva i znanja da prošire paletu proizvoda. Drugo su troškovi. Troškove postupaka za zaštitu u Hrvatskoj regulira ministar. Svedite ih na minimum i nemojte ljudima nabijati troškove i potičite da što više ovakvih procesa otvaramo", kazao je Lesar.
Zakon će podržati i HDZ jer je, kako je kazao Petar Čobanković, od interesa za hrvatsku poljoprivredu.
"Hrvatska je zemlja bogata raznolikošću i svaka regija ima svoje specifičnosti, a dobivanjem ovih oznaka se dobiva važna specifičnost, a to je da nitko u EU ne može proizvoditi iste takve proizvode. Zato trebamo više raditi na tome da idemo u pravcu štićenja hrvatskih proizvoda", kazao je Čobanković.

Iz kategorije: Vijesti