Datum objave: 17. Travanj 2012

Osnovana podružnica Otočnog sabora u Šibensko - kninskoj županiji

Diana Ferić
Diana Ferić

Goran Grguričin izabran je za predsjednika Podružnice Otočnog sabora  Šibensko - kninske županije koja je danas osnovana u Šibeniku, u nazočnosti 50 - tak otočana. U toj su podružnici  predstavnici svih mjesta s otoka u Županiji te Jadrije. Zadaća će im biti bolja skrb o otocima i otočanima i poboljšanje njihovihvih uvjeta života te razvoj otočnog gospodarstva. Na osnivačkoj skupštini bila je i Jadranka Fržop, pročelnica Ureda za pomorstvo Šibensko - kninske županije. Udruga Otočni sabor osniva podružnice u svim primorskim županijama. 

Osnivanje podružnica na svim otocima i na Jadriji

U uvodnom dijelu, hrvatski književnik Mladen Bjažić, Zlarinjanin koji je također član Udruge, govorio je svoje stihove, koji su se izuzetno dojmili svih nazočnih.I zlaganje na temu o implementaciji novih mogućnosti u procese revitalizacije i održivog razvitka otoka održao je član udruge dr. sc. Jadran Kale, a o  ustroju, ciljevima i programu aktivnosti udruge govorio je je mr. sc. Goran Grguričin. Na Skupštini je ispred Vijeće udruge činiti će predsjednici podružnica šest šibenskih otoka i Jadrije koja je također postala članica i Podružnica udruge. U nadzorni odbor su imenovani Neven Milin iz Jezera Jadran Jurić iz Krapnja i Velibor Krasić iz Zlarina. Udruga
Otočni sabor je udruga za razvitak hrvatskih otoka, koja u ima misiju u najširem smislu promicati integralni održivi razvoja obale i posebno otoka, koja ima cilj provoditi aktivnosti kroz promoviranje potreba otoka i otočnog stanovništva, kroz raznolike oblike aktivnosti, od informativnih i edukativnih, preko kreativnih, istraživačkih i izdavačkih aktivnosti, kroz koje bi se stvorile pretpostavke za afirmaciju koncepta sveobuhvatnog cjelovitog održivog razvoja otoka i otočnih mjesta, a sukladno postavljenim platformama i okvirima kroz Program UN-a za okoliš (UNEP), kroz Mediteransku strategiju za održivi razvoj (MSSD, Atena 2005.), potom kroz Mediteranski akcijski plan (MAP), kroz opće postavljene okvire Razvojnu strategiju Šibensko-kninske županije, 2007. – 2010., kroz studiju „Doprinos održivom razvoju obale i otoka Šibensko – Kninske županije: Obrazovanje i jačanje sustava za multisektorsko planiranje održivog razvoja. otoka“ Instituta za turizam u Splitu, i kroz druge odrednice dokumenta u ovom području djelovanja.

Udruga kao zajendički nazivnik aktivnosti na otocima

Po riječima predsjednika mr.sc. Gorana Grguričina Udruga Otočni sabor – Podružnica Šibensko-kninske županije je zajednički nazivnik svih aktivnosti, promicanje integralnog održivog razvoja otoka i otočnih mjesta Šibensko-kninske županije i sinergijom svih otoka na hrvatskoj jadranskoj obali, kroz koji razvoj bi se trebale stvoriti okolnosti koje bi omogućavale smislen i zdrav život i razvoj otoka. Svi naseljeni otoci u akvatoriju Šibensko-kninske županije stagniraju, ili se vrlo sporo razvijaju, te se kroz njihov neprimjeren razvoj ogleda primjer nedostatka ravnoteže između različitih odrednica sveobuhvatne održivosti, kako ekonomske, političke i sociokulturne, tako posebice biološke i ekološke. "Vizija na koju se naslanjamo kroz aktivnosti Udruge Otočni sabor – Podružnica šibensko-kninske županije, jest osobno se aktivirati, sudjelovati i doprinositi sveobuhvatnom održivom razvoju otoka u akvatoriju Šibensko-kninske županije, ali i svih hrvatskih otoka i priobalja, implementirajući dosegnute koncepte i modele postavljene na razini mediteranskog, europskog i svjetskog pristupa u rješavanju nužnosti uspostavljanja održivog razvoja otoka, usko surađujući sa otočnim stanovništvom i poticanjem međusobne povezanosti otočnog stanovništva, uz odgoj i novih generacija u takvom ozračju, kako bi to postao način i model života na otocima i priobalju. ", ističe Grguričin.

Iz kategorije: Vijesti