Datum objave: 17. Travanj 2012

Podržana inicijativa za osnivanje Spomen sobe Domovinskog rata

Diana Ferić
Diana Ferić

Zoran Lucić Luce, ratni snimatelj 113. brigade HV-a i Šibenski građanski forum dobili su na večerašnjoj javnoj tribini jednodušnu podršku da Šibenik do ovogodišnje obljetnice rujanske bitke za Šibenik dobije Spomen sobu Domovinskog rata.
Lucić je u uvodnoj raspravi ukazao na tragediju šibenske ratne historiografije, nepotpunu valoriziranost uloge i značaja Šibenika u Domovinskom ratu te žalosnu činjenicu da ni danas gotovo 20 godina nakon završetka Domovinskog Šibenik nema na jednom mjestu prikupljenu i sređenu arhivsku, dokumentarnu i spomeničku ratnu građu. On je upozorio na poraznu činjenicu da je Domovinski rat u Šibeniku prepušten zaboravu te da novi naraštaji nemaju gdje zorno se upoznati zašto je došlo do rata, tko je napadao, a tko i s kakvim motivima branio i obranio Šibenik. Kroz osobni primjer on je ukazao i na neprimjeren odnos institucija prema čuvanju sjećanja na Domovinski rat, hrvatske branitelje i žrtve agresije na Hrvatsku koja je zaustavljena i slomljena upravo u Šibeniku.
Inicijativu Zorana Lucića podržao je Šibenski građanski forum, a njegov predsjednik Vlado Kužina stavio je na raspolaganje sve resurse znanja i stručnosti kojima raspolažu članovi foruma da projekt Spomen sobe Domovinskog rata bude što prije ostvaren.
S inicijativom Lucića i ŠGF-a složili su se i podržali je svi prisutni građani te predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Predloženo je i nekoliko konkretnih rješenja, a Lucić je javno obećao da će učiniti sve što je u njegovoj moći da to ne bude samo prazna prča kao zadnjih dvadesetak godina, te najavio da će Spomen soba niti otvorena 16. rujna 2012. godine.

Iz kategorije: Vijesti