Datum objave: 16. Travanj 2012

Voda stigla do Boraje, stanovnici još čekaju vodu u kućama

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Dovršena je prva faza radova na vodoopskrbnom sustavu za naselje Boraja čime je i ovo naselje, posljednje na širem šibenskom području, napokon spojeno na vodovodnu mrežu. Gradonačelnik Šibenika u pratnji svojih zamjenika, Franka Vidovića i Petra Baranovića, direktora Vodovoda Frane Malenice i Anđelka Drmasa, čelnog čovjeka Hrvatskih voda Split, službeno je pustio vodu iz slavine ispred zgrade u kojoj se nalazi područna škola u Boraji, ambulanta i prostorije Mjesnog odbora, a i sam je kušao vodu iz česme.
Županović je istaknuo kako ovo znači skori kraj dovođenja vode cisternama i oslanjanju na gusterne: „Ono što smo započeli prije godinu dana polako se ostvaruje, ovo je posljednji dio na području grada Šibenika gdje je voda stigla, a do kraja godine vodovodna mreža će biti potpuno izgrađena“, odgovorio je gradonačelnik okupljenim mještanima, nezadovoljnim, jer još nemaju priključak u svojim kućama.

„Nisu nam otvorili vodu, nema je, pogledajte školu koja je niti deset metara udaljena od česme, a đaci nemaju vodu. Gradonačelnik je obećao vodu za godinu dana, ali nije naglasio koje godine će stići, je li to 2013. ili 2016. godina? Stanovnici i dalje koriste gusterne i čekaju cisternu iz Vrpolja, a voda je došla do škole i zapela“, negoduje 70-godišnji Ivan Burazer zvani Poštar, koji cijeli svoj životni vijek provodi bez vode, kao i 80 kućanstava koliko ih postoji na Boraji.

Povijesni događaj

„Krajem ovog mjeseca bit će raspisan natječaj za izgradnju vodovodne mreže i priključaka u samom mjestu Boraja, radi se o poslu vrijednom milijun i 800 tisuća kuna. Time ćemo staviti točku na veliku nepravdu i nejednakost ljudi koji žive u ovom kraju, te stvoriti osnovne preduvjete za normalno življenje“, kazao je gradonačelnik i zahvalio lokalnom stanovništvu na strpljenju. Podsjetio je da je ovaj projekt realiziran zahvaljujući ministarstvu, Hrvatskim vodama i šibenskom Vodovodu, a dosad je dosad utrošeno oko 5 milijuna i 600 tisuća kuna.

Današnje otvaranje česme u Boraji Anđelko Drmas nazvao je povijesnim događajem te dodao da su  Hrvatske vode u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i vodnog gospodarstva sufinancirale izgradnju glavnog cjevovoda i vodospreme iz crpne stanice, kičme vodovodnog sustava a Grad  Šibenik i Vodovod će nastaviti graditi mjesnu vodovodnu mrežu.

Voda stigla u Iličiće

Devet kuća u borajskom zaseoku Iličići već je spojeno na vodoopskrbnu mrežu, a tamošnji stanovnici tvrde da im je svakodnevni život već uvelike lakši: „Bavim se poljoprivredom, uzgajam bob koji donedavno nije dobio ni kapi vode osim onog što mu Bog pošalje. Dvaput mjesećno dolazila nam je cisterna od 20 kubika, koja je skupa. Sad će nam biti lakše, barem do trenutka kad počnu računi dolaziti“, smije se Nikola Burazer Iličić, a njegov susjed Ante nada se da će voda, osim lakšeg života, dovesti i neke od bivših suseljana nazad u ovu malu zajednicu iz koje su, upravo zbog nedostatka osnovnih životnih uvjeta, mnogi iselili u druge, razvijenije krajeve.
 

Iz kategorije: Vijesti