Datum objave: 15. Travanj 2012

Šibensko - kninska županija ima pet predstavnika na smotri LiDraNo

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibensko - knisnka županija ima pet predstavnika na nacionalnoj smotri LiDraNo koja je danas počela u Hotelskom naselju "Solaris". U literarnom izrazu predstavit će se Leonora Gal iz OŠ Pirovac pod vodstvom  nastavnice Mirjane Barešin s radom "Ćao Jurim"; u konkurenciji radijskih emisija sudjeluje OŠ Vodice i to učenice Tamara Kolar i Franka Sekso koje vodi nastavnica Meri Juričev Dampalov, a u scenskim nastupima u tu najvišu razinu natjecanja među osnovnim školama  ušla je OŠ Vjekoslava Kaleba iz Tisna s radom "Život žene s početka 20. vika" Lucije Jelovčić, pod vodstvom Danijele Mateša. Na LiDraNo  za srednje škole plasirali su se Gimanzija Antuna Vrančića  sa svojim školskim  listom  "Pegla" pod vodstvom profesorica  Mile Kundajice i Dore Bumber  dok je u pojedinačnim scenskim nastupima  na tu najvišu razinu natjecanja ušla Srednja škola Lovre Montija iz Knina s monodramom Uliks  Jamesa Joycea, koju izvodi Irena Ćibarić, pod vodstvom profesorice Nade Jakovčević.
LiDraNo, Hrvatska školska smotra literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva traje do 19. travnja.Riječ je o manifestaciji koja svake godine započinje u veljači na gradskim razinama, u ožujku slijedi županijska smotra, a u travnju ona najveća i najprestižnija, državna. Ova posljednja svake godine organizira se u drugoj destinaciji, a idućih nekoliko dana upravo su Šibenik i Solaris domaćini mladim umjetnicima, novinarima, glumcima, piscima i pjesnicima iz osnovnih i srednjih škola. Od 15. do 17. travnja na smotri za osnovne škole sudjelovat će 168 mentora i 357 učenika, ukupno 525 sudionika, a od 17. do 19. travnja održava se smotra za srednje škole na kojoj sudjeluje 117 mentora i 248 učenika, ukupno 365 sudionika što znači da će Solaris ovih dana „okupirati“ oko 900 mladih nada i njihovih profesora.
Zadaće smotre LiDraNo su razvijati i poticati učeničko literarno, dramsko-scensko i novinarsko stvaralaštvo, promicati učeničko pisano i govorno izražavanje na hrvatskome jeziku, otkrivati, pratiti i poticati učenike posebnih sklonosti, sposobnosti i kreativnosti.

Iz kategorije: Vijesti