Datum objave: 13. Travanj 2012

ŠTO ĆEMO JESTI?:Suša i presahli izvori ugrozili usjeve

Diana Ferić
Diana Ferić

Dugotrajna suša i pad temperatura početkom travnja te nestašica vode u izvorima i bunarima nanijeli su velike štete usjevima i odgodili dozrijevanje povrća, posebno krumpira i kupusa za 15 do 20 dana. 

Kiša koja je konačno pala nije umanjila velike štete koje su poljoprivrednicima te posebno proizvođačima povrća nanijele dugotrajna suša i dvodnevni pad temperatura do čak -4 stupnja prvih dana travnja. Suša i slana ne samo što su umanjile prinose već su drastično usporile rast te odgodile dozrijevanje gotovo svih poljoprivrednih kulture, a posebno povrća. Poljoprivrednici procjenjuju da će zbog nepovoljnih vremenskih prilika berba krumpira i mrkve početi 15 pa čak i 20 dana kasnije nego što je to uobičajeno.
Poljoprivrednici koji se bave proizvodnjom povrća nisu mogli umanjiti pogubnu sušu zalijevanjem usjeva.
-Vode nema, izvori su presahnuli, izdašnost nekih bušotina manja je i desetak puta od uobičajene, a u bunarima je već u ožujku bilo manje vode nego što je bude krajem kolovoza – kazali su nam oni koji imaju njive oko Vranskog jezera. Zabrinuti su i zbog drastičnog opadanja razine podzemnih voda te tvrde da su vode za zalijevanje usjeva imali samo oni čije su bušotine dublje od 50 metara. Zbog toga tijekom sušnih mjeseci ni sustavi navodnjavanja kap po kap nisu funkcionirali kako treba pa su štete bile neizbježne. 
Štete u povrtlarstvu nešto su manje na središnjim dijelovima Šibensko – kninske županije gdje joj uvijek prevladava ekstenzivni uzgoj ali i tu vlada zabrinutost zbog presahlih izvora i primjetnog smanjenja razine vode u bunarima, a polijevanje vrtova skupom pitkom vodim iz vodoopskrbnog sustava više se nikome ne isplati.
Drastične štete na sjeverozapadnom dijelu županije te na rubnom području Zadarske županije s kojeg žitelji šibenskog područja dobavljaju najveće količine sezonskog povrća mogle bi utjecati na porast cijena svježeg povrća.
Osim što je slana naškodila usjevima na poljima i u vrtovima nanijela je i znatne štete u staklenicima gdje potpuno uništila velike količine sadnica. Posebno su loše prošle osjetljive sadnice lubenica koje uzgajivači tog traženog voća pokušavaju nadoknaditi kupovinom sadnica na područjima gdje slana nije bila tako oštra i pogubna.
 

Iz kategorije: Vijesti