Datum objave: 06. Travanj 2012

Počeo otkup domaćeg povrća u "Djelu"“

Diana Ferić
Diana Ferić

 

Legendarni guslar i diplaš, pučki pjesnik i osvajač petog mjesta na Prvenstvu Europe u sviranju usne harmonike, iz Dubravica Dane Jurić jutros je na otkupnom mjestu u Vodicama prodao domaćem trgovačkom lancu „Djelo“ prvi dio svog ovogodišnjeg uroda blitve. Dane je jedan od nekoliko desetaka malih vrtlara i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s područja Šibensko – kninske županije koji su s oduševljenjem prihvatili mogućnost da svoje voće i povrće ponude tržištu posredstvom tog trgovačkog poduzeća. Zahvaljujući organizaciji otkupa povrća i voća od malih proizvođača, seoskih obitelji, iz vrtova na okućnicama i nekomercijalnog uzgoja u trgovinama „Djela“ moguće je kupiti zaista domaće sezonsko povrće i voće, ubrano tek nekoliko sati prije otvaranja trgovina i uzgojeno tradicionalnim metodama bez primjene bilo kakvih kemijskih supstanci. Što više na prodajna mjesta, kao u slučaju Dane Jurića i još nekoliko vrtlara iz Dubravica, stiže povrće doslovno iz nacionalnog parka „Krka“.
-Ja moje povrće niti gnojim niti prskam, - kaže Dane i u šali dodaje da mu je povrće zdravo i da dobro raste zato što voli u svom polju guslati i dipliti dok smišlja nove deseterce o prošlosti svoga zavičaja ali i aktualnim događajima.
Odluku „Djela“ da organizira otkup povrća i voća od seoskih obitelji i malih proizvođača, Dane i njegovi susjedi ocjenjuju najboljim što im se moglo dogoditi.
-Za velike trgovačke lance smo previše sitni, nekog drugog organiziranog otkupa nema, a malo tko od nas može ići na pijacu nešto prodati da bi zaradio koju kunu. Zato nas  je oduševio potez „Djela“. Svaka čast tim ljudima. To je spas za nas s malim prihodina. Zbog „Djela“ meni i mojoj obitelji ne škode kriza i recesija. Priznajem, kada vozim svoju blitvu, pomidore, fažol i špinjaču do otkupnog mjesta u Vodicama to mi je kao neka svečanost, kao da ide na misu u crkvu. Toliko poštujem te ljude da svaku pomidoru pregledam, operem i obrišem, a svaki sturk blitve i špinjače pregledam da ne bi među njima bila neka uvela ili neka falša trava.
Trgovački lanac „Djelo“ povrće i voće otkupljuje svakodnevno na otkupnom mjestu u Vodicama. Prije dolaska oni koji žele dati „Djelu“ u otkup svoje proizvode trebaju se najaviti i dobiti raspored. otkupljeno povrće „Djelo“ plaća bez zadrške i kašnjenja, a uskoro će ti istinski eko – etno  proizvodi biti označeni posebnim znakom kako bi se znalo da je riječ o povrću i voću uzgojenom na okućnicama, vrtovima i poljima seoskih domaćinstava i malih proizvođača s područja Šibensko – kninske županije.

Iz kategorije: Vijesti