Datum objave: 05. Travanj 2012

PLAKATOM NA OSMRTNICU: ŠGF nazvan grobarskim forumom!

Diana Ferić
Diana Ferić

Plakati koji bi trebali parodirati perfomance Šibenskog  građanskog foruma o pokopu Šibenika kao grada obljepljeni su jutros po Šibeniku, kao odgovor na nedavnu akciju ŠGF -a koji je osmrtnicama obljepio grad. Fotomontaža predstavlja forumaše kao članove obitelji Topalović, grobara iz kultnog filma „Maratonci trče počasni krug“, a "nepoznati umjetnik" našalio se s njihovom najavom da će sutra uprizoriti pogreb Grada Šibenika. ŠGF je na tim plakatima nazvan Šibenski  grobarski forum, a njegovim čelnicima promjenjena su imena u Izgoren Mihelčić, Vlada Kuhinjom, Zoran Blucić i Emil Izguberina. Plakati su sinoć poslani i na e - mail adrese šibenskih redakcija, a pošiljatelj se predstavlja kao "Glas Razuma" iako se sumnja  zna da su autori neki članovi lokalnog SDP -a s obzirom da je stranka jučer službeno, povodom ŠGF - oviih akcija, na Konferenciji za novinare pokušala opovrgnuti da je Šibenik mrtav grad te da je jedan njihov član na facebooku Grada Šibenika ŠGF također nazvao Šibenskim grobarskim forumom. No,  Franko Vidović, predsjednik SDP -a izjavio nam je danas da ta stranka ne stoji iza plakata kojima se ismijava ŠGF. "GO SDP Šibenik nije autor ovog plakata!Neozbiljno i nekorektno, te je neprimjereno profesiji koju obavljate, iznositi tvrdnju da se pouzdano zna da su autori neki članovi lokalnog SDP –a.Naime, iz samog naslova teksta  “SDP-ovci parodirali...”, kao i iz pisanja “pouzdano se zna...”, pokušava se kod čitatelja ostaviti dojam da je SDP Šibenik, organizacija, odnosno politička stranka, koja se bavi “prizemnim radnjama”, a što nije točno. SDP, pa tako i lokalni SDP jest ozbiljna politička stranka, a o rezultatima rada i ozbiljnosti djelovanja, govore rezultati na izborima." kaže Vidović koji je reagirao na prvotni naslov našeg teksta da je SDP autor spomenutog plakata. 

Glas Razuma u e-mailu piše: „Jadni ti smo ako ćemo slušati braću Topalović koji svojin počasnin krugon žele dobit' koji glas.Ka' čovik izgori i počne laprdat svašta, nikako ne more na dobro završ't“, piše u e-mailu poslanom s nepoznate adrese. Ipak, neslužbeno doznajemo da su upravo SDP-ovci svojim malim umjetničkim djelom odlučili reagirati na umjetnički performans kojeg najavljuje ŠGF. “Ponekad je ružno, ali nikad tužno, živiti u Šibeniku... al' je tužno kad se nađe faca željna slave, pa napravi šonetu najlipšem i najstarijen hrvatskon gradu... Jadna nan maništra kad 'vakvi ljudi vladaju kužinon. Umisto da pomognu dikod, daju ljudima ruku... ma baren i izvrše neke svoje obaveze... našli se mudraci zakapat nas. Na nesriću ove braće Topalović, Šibenik živi i živit će i bogami, ne tribaju nan oni radit monade i pravit se pametni-  pameti dovoljno imamo i sami. Evala“, stoji u poruci uz fotografiju.

Akcije ŠGF-a  koji je posljednjih dana krenuo u ofanzivu nekima se sviđaju nekima ne, neki ih podržavaju neki ne, ali su trebale imati ozbiljnu poruku o tomu da razmislimo što se događa sa Šibenikom i gubi li on već  godinama atribute gradskog središta i sjedišta važnih institucija iako je sama činjenica da Šibenčani simbolično  sami pokapaju svoj grad kao posljedicu ima da nas u drugim sredinama ponovno počinju zašaljevati što baš i nije dobro za image Šibenika pa i za, kako se to kaže, psihičko zdravlje njegovih građana.  

Iz kategorije: Vijesti