Datum objave: 02. Travanj 2012

KOMENTAR DIANE FERIĆ: Bauk novog defetizma širi se Šibenikom

Diana Ferić
Diana Ferić

Najprije postavljanje plakata s porukom "Tko je ubio Šibenik" pa onda osmrtnica Šibenika koji bi treba biti pokopan na Veliki petak, 6. travnja akcije su koje je danas organizirao Šibenski građanski forum kako bi upozorio na propadanje Šibenika, i to, kako se meni čini, s ciljem da se takve tendencije zaustave, a ne da se raspreda o tome tko je za takvo stanje kriv ili da se produbljuje defetizam od kojeg je Šibenik odavno obolio.

Jesu li svi "oni" isti?

Činjenica je da aktualna Vlada nastavlja s istom tendencijom koju je započela prijašnja HDZ - ova i da Šibenik postaje žrtvom njihovih racionalizacija. Oni prijašnji Šibeniku su oduzeli sjedište FINE i Trgovačkog suda ovi novi su najavili gašenje šibenske carinarnice, a čini se i Policijske uprave. Ono što  je također konstanta je da aktualni lokalni čelnici koji su, dok su bili u oporbi takve tendencije oštro i beskompromisno napadali, sada imaju iste ili slične argumente kao njihovi predhodnici, a koji se svode na to da su protiv takvog urušavanja Šibenika, ali da ipak treba saslušati i argumente državne vlasti! I tu nastaje problem. Takvom pozicijom ostavljaju  dojam da im na prvom mjestu ipak nisu interesi Šibenika nego  stranačka poslušnost na što su građani alergični! Gube vjerodostojnost i dobiveno  povjerenje građana. Sve do nadovezalo se na nedavno prihvaćanje državnog proračuna u kojem šibenski saborski zastupnici iz vladajuće koalicije nisu digli ruku za projekte šibenske Opće bolnice te na priče o tomu kako provode više vremena u Zagrebu nego u Šibeniku i kako su ostavili obezglavljen grad. Rezultat je mogao biti samo ono što imamo danas - novi defetizam.

Tražiti krivca ili izlaz?

"Meni je kao djelatniku Carine svejedno hoće li sjedište biti u Šibeniku ili u Splitu jer moje radno mjesto ostaje i za mene osobno ništa se neće promijeniti, ali mi kao Šibenčaninu to nije svejedno.", kazao mi je ovih dana jedan šibenski carinik". Takav odgovor žele građani čuti i od svog vodstva i vidjeti akciju koja bi jamčila da im je Grad Šibenik na prvom mjestu, a onda politika vladajuće stranke kojoj pripadaju ma kako se ona zvala. Ako je pak riječ o argumentima o potrebi racionalizacije državnih služba, kojih sigurno ima, onda bi bilo pošteno da državna vlast donese plan regionalizacije i racionalizacije te da se obznani što se time gubi, a što dobiva i koju bi ulogu veći gradovi u tome morali imati. Komentirajući osmrtnicu Šibenika gradonačelnik dr Ante Županović danas je izjavio: "Mislim da to nije primjereno, ovo je degutantan način izražavanja nezadovoljstva. Slažem se da su Šibeniku napravljene mnogo nepravde, ali treba vidjeti tko su oni koji su tome pridonijeli". Čini mi se da je od toga puno važnije da građani vide  one koji su spremni i sposobni Šibenik izvući iz takve situacije i omogućiti mu da se više ne osjeća gubitnikom!

Iz kategorije: Vijesti