Datum objave: 02. Travanj 2012

Mještani Danila ne žele nove vjetroelektrane

Diana Ferić
Diana Ferić

Mještani Danilo Birnja, Gornjeg Danila i Danilo Kraljica izražavaju žaljenje i protest zbog  zbog postavljanja velikog broja vjetroagregata na samo nekoliko stotina metara od njihovih kuća, stoji u priopćenju koje smo dobili danas nakon što je objavljena vijest da je hrvatska tvrtka RP Global CSE u stopostotnom austrijskom vlasništvu nakon 10 godina čekanja dobila sve dozvole za gradnju vjeroelektrana na Velikoj glavi, Bubrigu i Crnom vrhu - brdima iznad Danila. Mještani napominju  kako  je u neposrednoj blizini naselja  već postoje dva vjetroparka  koji  bukom ugrožavaju i kvalitetu života u Danilo Birnju.

Zašto mještani nisu vidjeli ekološku Studiju?

"Sada bi trebali biti inzstalirano novih 90 MW snage na brdima oko Danilo Birnja i Gornjeg Danila. To bi značilo novih 40-tak stupova od 80 do 100 metara visine, to bi značilo nesnosnu buku za stanovnike ovog lijepog mjesta te još više ugrozilo kvalitetu života! A da o  ružnoći te uništavanju krajolika ne pričamo!", kaže se u prosvjedu mještana Danila. Smeta ih i to što oni, pored kojih se ti vjetroparkovi grade  nisu vidjeli  Studije o utjecaju na okoliš. Napominju da se stupovi planiraju stavit na par stotina metara od kuća te isto tako i u blizini zaštićenog prapovjesnog , ilirskog i rimskog nalazišta u Danilu, izuzetno važnog za hrvatsku i svjetsku kulturu!
"Koji je to interes okružiti jedno naselje s ogromnim, bučnim, ružnim vjetroelektranama? Interes je krupnog, privatnog, stranog kapitala koji  će uloženu investiciju isplatiti u roku 5-6 godina te će idućih 25 godina imati čiste novce. U ovakav projekt je uložen strani kapital sa vjetroagregatima proizvedenim u inozemstvu te će sva ta ogromna dobit od skupe struje koju će nama prodavati, ponovno  završiti u inozemstvu. I to tako idućih 30 godina! I još bez iti jednog zaposlenog  hrvatskog državljanina! I još bez ikakvih ulaganja  u kvalitetu života koje bi osjetitili stanovnici ovih mjesta koji će morati slušati zujanje ovih stupova idućih 30 godina!", tvrde mještani u svom prosvjednom pismu.

Šibensko područje imat će čak šest vjetroparkova


U RP Globalu CSE, inače najavljuju da će  njihova tri vjetroparka proizvoditi struju za 125 000 ljudi te da predviđaju izgradnju trafostanice 30/110 kV u području Velike glave i sedam kilometara dvostrukoga nadzemnog 110 kV dalekovoda do Poduzetničke zone Podi - kaže Bojan Reščec, direktor RP Global CSE za Hrvatsku kako bi mogli isporučiti proizvednu struju. Uz ova tri koja će se tek graditi na šibenskom području već postoje tri vjetroparka. 

Iz kategorije: Vijesti