Datum objave: 01. Travanj 2012

1. APRIL: Pokrenuta akcija „Ne se gnjusit po portunima“

Diana Ferić
Diana Ferić

Gradska uprava Šibenika nabavila je znakove zabrane obavljanja male nužde po butama, kalama, skalama i portunima kojima namjerava iskorijeniti zagađivanje šibenske povijesne jezgre, plaža i šetališta fekalijama. Odlučili su stati na kraj ružnoj navici nekih Šibenčana ali i brojnih turista da obavljaju malu nuždu po portunima, ulicama i mračnim kantunima povijesne jezgre Šibenika koja za toplih ljetnih dana nepodnošljivo zaudara po mokraći i nečisti. Prvi znakovi zabrane obavljanja male nužde, od stotinjak koliko ih je nedavno kupljeno, bit će postavljeni na zgradu Šibensko – kninske županije, objekt nekadašnjeg kina Šibenik, na skale pored crkve sv. Julijana, portun iza topova, butu pored stare peškarije, skale i butu kod Dvojnih bedema te u ulicu Harolda Bilinića, dakle na najugroženija mjesta koja su doslovno pretvorena u javne pisoare.

Kako smo doznali, gradska se vlast neće ograničiti samo na postavljanje znakova zabrane mokrenja po butama, kalama, skalama i portunima. U planu je niz edukativnih i promidžbenih akcija osmišljenih s ciljem da se spriječi i iskorijeni onečišćivanje povijesne jezgre Šibenika fekalijama. Kako ekskluzivno doznajemo ta kampanja dobila je ime „Ne se gnjusit po portunima“ pa će tako imenom korespondirati s povijesnom kulturnom tradicijom Šibenika. Pod tim je imenom naime prije točno 130 godina, u travnju 1882. godine legendarni gradonačelnik Šibenika Ante vitez Šupuk, pokrenuo veliku prosvjetiteljsku akciju iskorjenjivanja navike obavljanja fizioloških potreba po gradskim butama, kalama, skalama i portunima. Šupuk se, za razliku od današnje gradske uprave, morao boriti i s ružnim, po zdravlje štetnim, a za ugled Šibenika pogubnima navikom pljuvanja i ispuhivanja sekreta iz nosa na tlo koje su danas uglavnom iskorijenjene. Nos na tlo više ne ispuhuje nitko, no pljuvanja još uvijek ima pa se razmišlja i o nabavi trećeg znaka zabrane koji bi nemarne i neuredne Šibenčane upozoravao da se riješe te ružne nehigijenske navike.
Znakovi zabrane mokrenja u drugoj će fazi projekta biti postavljeni na sva ostala fekalijama i smradom ugrožena mjesta u širem centru grada, a do početka sezone kupanja i na Jariji, plaži Rezalište, duž cijelog obalnog dijela Brodarice od Rezališta do pristaništa, na ugroženim stajalištima autobusa te na otocima Krapnju i Zlarinu. 
Znakovi zabrane mokrenja po butama, kalama, skalama i portunima, doznajemo, izrađeni su od istog materijala od kakvog se izrađuju prometni znakovi, a bit će uklonjeni tek kada se pokažu pozitivni učinci ove korisne akcije gradske uprave.
 

Iz kategorije: Vijesti