Datum objave: 30. Ožujak 2012

Jeste li za prosvjed protiv nemilosrdnosti kapitalizma?

Diana Ferić
Diana Ferić

Europski dan akcije protiv kapitalizma sutra će biti obilježen diljem Europe, ali i u Hrvatskoj. Spominju se Zagreb, Rijeka i Split., prenosimo s portala index.hr. 
Recite "Stop nasilju kapitalizma", poruka je M31 Kolektiva. Ona je ujedno i poziv građanima da sudjeluju u prosvjedu koji će se sutra, s početkom u 13 sati, održati u parku Zrinjevac u Zagrebu. Kako je kazao jedan od organizatora, Hrvoje Jurić, demonstracije protiv kapitalizma vjerojatno će biti održane i u Rijeci i Splitu.

Kazao je kako se nada da će se prosvjednicima pridružiti i radnici, te gosti koji su govorili i na prije nekoliko dana održanoj tribini "Kriza kapitalizma - kapitalizam kao kriza", te da će zajedno napokon podignuti glas protiv nepravde koja se nalazi u samoj srži kapitalizma. Glas za slobodu i pravedno društvo, glas koji se napokon treba čuti.
Od početka aktualne krize govore nam da će banke i korporacije snositi dio tereta. No, ono što se događa potpuna je suprotnost – kriza se koristi kao izgovor kako bi se zatirala radnička prava, povećavala eksploatacija radnika i ugrožavala egzistencija seljaka, umirovljenika, nezaposlenih, mladih i drugih.

Uzrok krize nije, kao što nam govore, u lijenim radnicima ili sitnoj korupciji, nego u samom sistemu. Ne radi se samo o "krizi kapitalizma", nego je sam kapitalizam kriza. Ne radi se samo o "problemima kapitalizma", nego je sam kapitalizam problem. Dok jedni uvećavaju svoj kapital i političku moć, život drugih postaje sve nesigurniji, siromaštvo raste, a društvene podjele su sve veće. 

Destruktivna logika kapitalizma bit će reproducirana dokle god joj se ne odupremo. Internacionalni Dan akcije protiv kapitalizma, 31. ožujka 2012. godine, može biti prvi korak u tom pravcu. Demonstracije u brojnim europskim gradovima više su od akcije solidarnosti. Kriza se manifestira na razne načine u raznim zemljama, ali svi imamo isti cilj: ne želimo spasiti kapitalizam, želimo ga nadjačati!

Recite "Stop nasilju kapitalizma", u subotu, 31. ožujka 2012., u 13 sati, u parku Zrinjevac u Zagrebu. Pozivamo nezadovoljne građane i aktivističke grupe da organiziraju akcije i u drugim gradovima! Ujedinimo se u borbi za slobodu i pravedno društvo!

Iz kategorije: Vijesti