Datum objave: 30. Ožujak 2012

Hoće li murteski ribar platiti kaznu zbog ulovljenog morskog psa?

Diana Ferić
Diana Ferić

Ribar Miljenko Špralja koji se prije dva dana  pohvalio se kako je u u akvatoriju Albe u Kornatima u mrežu uhvatio morskog psa teškog više od 150 kilograma mogao bi taj ulov i prisjesti. Naime, prof.dr.sc. Alen Soldo iz Instituta za ribarstvo i oceanografiju novinarima je objasnio da je riječ o  o lisici koja je strogo zaštićena vrsta morskog psa te da ribar može platiti novčanu kaznu u iznosu od sedam do 200 tisuća kuna. -Da je morski pas uginuo u trenutku kada ga je ribar pronašao u mreži ne bi bio kazneno odgovoran, no pročitao sam kako je rekao da je morski pas bio omamljen i da ga je on dovukao do obale gdje ga je usmrtio, ameso je podijelio s prijateljima. Novčane kazne za fizičke osobe koje usmrte ovu strogo zaštićenu životinju su od sedam do 30 tisuća kuna, a ako je riječ o pravnoj osobi tada se kazne kreću do najviše 200 tisuća kuna. U ovakvim slučajevima reagira Državni zavod za zaštitu prirode koji uputi zahtjev inspekciji da obavi nadzor - kazao je Soldo.

Miljenko Špralja je životinju odveo do obale gdje ju je dokrajčio, a meso je podijelio s prijateljima. Ne boji se da će morati platiti kaznu jer tvrdi da to nije bila lisica.
- Ne znam o kojoj se vrsti morskog psa radi, ali sam siguran da nije riječ o lisici. Imao je dva reda zuba i špicastu njušku, a to nisu karateristike lisice. Osim toga, mi je nismo usmrtili. Kada smo ga pronašli u mreži već je bio mrtav. Morali smo ga odnijeti do obale kako bi ga izvuki iz mreže - rekao nam je Miljenko Špralja., kako prenosi Dalmacija News.
 

Iz kategorije: Vijesti