Datum objave: 27. Ožujak 2012

Dr. Burić: Ministar Ostojić iznio je neistine o šibenskoj bolnici

Diana Ferić
Diana Ferić

"Ministra zdravstva Rajko Ostojića o stanju u Općoj bolnici Šibensko – kninske županije informirale su neodgovorne i zlonamjerne osobe koje su mu predočile netočne podatke koje je on iznio u javnost, a da ih prethodno nije provjerio.", kazali su na današnjoj konferenciji za novinare Goran Pauk, predsjednik i dr. Željko Burić član GO HDZ-a Grada Šibenika.
"Morali smo izaći pred javnost i ogovoriti ministru Ostojić,  jer je nakon neizglasavanja amandmana o izgradnji nove bolnici u Šibeniku i nabavi magnetske rezonance za našu bolnicu, u čemu su na žalost djelatno sudjelovali i šibenski saborski zastupnici, dogradonačelnici Šibenika, nakon kritika i negativnih reakcija javnosti došlo do niza dezinformacija o stanju u Općoj bolnici Šibensko – kninske županije u kojima je sudjelovao i ministar Rajko Ostojić.", kazao je Goran Pauk, šibensko – kninski župan i predsjednik gradskog odbora HDZ-a Šibenika

Dugovi stvoreni u vrijeme Račanove vlade 

Goran Pauk je podsjetio da se šibenska Opća bolnica našla u teškoj situaciji za vrijeme koalicijske vlade Ivice Račana kada je donijeta odluka o spajanju šibenske i kninske opće bolnice."Račanova vlada obećala je da će sanirati financijske probleme bolnice ali to nije učinjeno pa je nakon izbora nova HDZ-ova Vlada zatekla gubitke i probleme. Izračun da je za normalno funkcioniranje bolnice potrebno14, 9 milijuna kuna mjesečno također nije poštivan pa je ona dobivala 11,65 milijuna kuna mjesečno. Tako je nastao manjak od 3,2 milijuna kuna mjesečno pa su se akumulirali gubici. Ni pri ponovnom odvajanju šibenske i kninske bolnice bolnica dug nije saniran pa je šibenska bolnica uz jamstva Šibensko – kninske županije digla kredit od 68 milijuna kuna i tako stabilizirala svoje poslovanje. Taj kredit bolnica uredno vraća zahvaljujući dobrom poslovanju, brižljivom gospodarenju i odluci HDZ-ove vlade odnosno bivšeg ministra Milinovića da šibenska bolnica iz državnog proračuna treba dobivati 14,56 milijuna kuna, a kninska još 3 milijuna kuna. To omogućilo da bolnica od toga dana posluje bez novih dugova i gubitaka. Bio je to početak nove ere šibenskog zdravstvu. Ministar Ostojić nije u pravu, a informirale su ga neodgovorne i zlonamjerne osobe. One su mu podmetnule dezinformacije, a on ih je iznio u javnost ne provjeravajući jesu li istinite i točne. Pozivam ga da dođe u Šibenik i osobno se uvjeri u stanje u bolnici. Isto tako nije istina da šibenska bolnica nema razvojne vizije. Upravo suprotno ministrovim tvrdnjama naša bolnica ima i vizije kopje sustavno ostvaruje i stvara uvijete za dosezanje konačnog cilja, a to je izgradnja nove bolnice. Prošla je vlada ulagala u šibensku bolnicu desetke milijuna kuna godišnje, ako to bude radila i nova vlada dočekat ću ministra Ostojića crvenim tepihom.", kazao je Goran Pauk te dodao da sadašnja Uprava Opće bolnice Šibensko – kninske županije ne zaslužuje prozivke i smjene već pohvale jer od 2008. godine posluje kvalitetno i uspješno.
"Tvrdnja da šibenska bolnica ima dug od 220 milijuna kuna to nije točno. Naime, 61 milijun kuna uključenih u taj iznos je kredit koji uredno vraćamo, daljnjih 65 milijuna kuna navodnog je računovodstvena stavka avansnog plaćanja HZZO-a. Dakle to je 126 milijuna kuna koji nisu dug čemu treba pribrojati i 10,5 milijuna kuna za plaće. Ukupan dug bolnice koji je nastao do 2008. godine iznosi oko 85 milijuna kuna s tim da se 90 posto tog iznosa odnosi na obveze prema četiri veledrogerije koje uredno servisiramo zahvaljujući dogovoru o obročnom plaćanju starog duga. Od 2008. godine naša bolnica nema ni jednu ovrhe ili blokade računa. Nemamo ni dugova za investicije, komunalije, struju, vodu, gorivo, plaće, fondove", kazao je dr Burić. 

Burić: Ne odustajemo od nove bolnice 

Šibenska bolnica jedna je od rijetkih u Hrvatskoj koja posluje u skladu sa zakonom i ostvaruje ogroman napredak i razvoj. Obnovljeni su svi njeni odjeli uključujući i rodilište, a idući tjedan počinje i uređenje objedinjene urgentne medicine. Svi adaptirani odjeli dobili su najsuvremeniju opremu, a šibenska  kirurgija još uvijek je najmodernija kirurgija u Hrvatskoj, čulo se na konferenciji za novinare. " Napredujemo i kadrovski. Na školovanju je 37 specijalista i 9 subspecijalista. Vizija? Ako tko ima viziju onda je to šibenska bolnica. Mi viziju imamo od 1999. godine i na tome se sustavno radi. Vizija iz 1999. godine završava rečenicom da je jedino rješenje za šibensku bolnicu – gradnja nove bolnice. Za novu bolnicu spremna je nakon tri stručne revizije kompletna dokumentacija. Projekt nove bolnice djelo je struke, djelo je svih djelatnika bolnice. Spočitava nam se da je to što nemamo magnetsku rezonancu zato što nemamo viziju. To nije istina. Nismo magnet kupovali zato što je nedopustivo kupiti nešto jako skupo samo da bi to imali. Nismo ga kupovali ranije jer smo neplanirano ostali bez tri radiologa. Ostali smo na nekoliko radiologa ni jedan nije bio educiran za rukovanje magnetskom rezonancom. Usprkos tome na Odjelu radiologiji nismo imali liste čekanja. Čim je školovan prvi inženjer magnetne rezonance mi smo pokrenuli postupak nabavke tog uređaja. Na taj način smo nastavili proceduru nabavke magnetne rezonancije koja je bila službeno prihvaćena i odobrena na državnoj razini. Naša konačna vizija je nova bolnica odnosno novo zdravstvo Šibenika. ", zaključio je dr Burić.  

Iz kategorije: Vijesti