Datum objave: 26. Ožujak 2012

Osnovan Klub poslovnih žena Šibensko - kninske županije

Diana Ferić
Diana Ferić

Žena na upravljačkim funkcijama u gospodarstvu u Šibensko - kninskoj županiji gotovo da i nema, a nema puno ni žena poduzetnica, rečeno je na današnjem skupu "Žene u poduzetništvu" koji je organizirala Županijska  komora Šibenika kako bi potaknula žene na poduzetničke aktivnosti. Na tom skupu, koji je okupio četrdesetak poslovnih žena, osnovan je i Klub  poslovnih žena Šibensko - kninske županije, kao  dvanaesta podružnica Hrvatske udruge poslovnih žena "Krug".  Za predsjednicu je izabrana Diana Ferić, vlasnica i direktorica tvrtke Moć komunikacije koja izdaje časopis "Šibenik tim" i portal "Šibenik news".
O važnosti povezivanja žena u poduzetništvu govorila je predsjednica "Kruga" Jadranka Radovanić, predsjednica te udruge i  predsjednica  HGK Županijske komore Split. Istaknula  je kako je upravo zahvaljujući inicijativi te udruge Hrvatska od 2010. godine ima Strategiju razvoja žena u poduzetništvu. Pohvalila je iznimno dobru suradnju te udruge i Hrvatske gospodarske komore te pozvala žene da se same izbore za to da u društvu budu na mjestima na kojima se donose odluke, te da u politici ne pristanu na to da na izbornim listama budu na posljednjim mjestima, kao ukras na reveru. "Svakoj ženi, pa tako i ženi poduzetnici, obitelj je na prvom mjestu pa je jedna od zadaća i ove udruge i uopće  angažiranja žena da se u lokalnoj zajednici i u cijelom društvu stvore uvjeti da se žena može baviti poduzetništvo, a da istodobno ne trpe njezina obitelj i obiteljski život.", kazala je Jadranka Radovanić.
Na skupu je predstavljena i posebna kreditna linija HBOR -a namjenjena ženama poduzetnicama. Ona u Dalmaciji za sada nije dobro iskorištena, kako je kazala predstavnica voditeljica HBOR -a u Splitu Mira Krneta, te je lani odobreno svega nekoliko takvih kredita. Iako su žene u većini među nezaposlenima u Šibensko - kninskoj županiji, 54,1 posto ih je u strukturi nezaposlenih, vrlo malo ih je spremno ući u  projekt samozapošljavanja koji provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje, istaknula je Branka Živković iz šibenske ispostave HZZ -a. Tako su u 2011. godini od 23 ugovora koja su potpisana za samozapošljavanje samo tri potpisale žene.
Sve to ipak ne znači da u Šibeniku nema uspješnih poslovnih žena. Kao primjer dobre prakse na skupu je govorila Zorana Ivić, vlasnica i direktorica vrtića  "Žižula" koja je  iskreno i vrlo slikovito opisala svoj poduzetnički put koji je prošla od 2002. godine kada je s pet zaposlenika osnovala tu vrtićku ustanovu da bi danas imala čak 47 zaposlenih.    

Iz kategorije: Vijesti