Datum objave: 21. Ožujak 2012

Psi koji pronalaze unesrećene ljude vježbali na Martinskoj

Diana Ferić
Diana Ferić

Dvadesetak pasa dresiranih za pronalaženje unesrećenih osoba sudjelovalo je u završnoj vježbi prije polaganja ispita za dobivanje potražne licence koju je organizirala Stanica Hrvatske gorske službe spašavanja Šibenik. Vježba je održana na Martinskoj, a sudjelovali su psi za potražne akcije svih hrvatskih Stanica HGSS-a.
Kako smo doznali od  Blanke Lučić, glavne koodinatorice generalne probe pasa dresiranih za potražne akcije cilj te vježbe bio je provjera spremnosti pasa za izlazak na ispit za dobivanje licence koji će za tridesetak dana biti održan u Gospiću. Naime, u akcijama pronalaženja unesrećenih osoba mogu sudjelovati samo psi koji polože ispit te dobiju I. odnosno II. licencu. Psi s I.licencom osposobljeni su za pronalaženje živih unesrećenih osoba, a psi s II. licencom mogu sudjelovati u potražnim akcijama za živim i smrtno stradalim osobama. 
provjera organizirana na Martinskoj bila je izuzetno teška, a ocjenjivanje pasa rigorozno jer se u stvarnim situacijama kada treba spašavati ljudske živote greške ne smoju događati. Psi su na prostoru Martinske na teškom krševitom terenu morali pronaći unesrećenu osobu za kojom se traga, a najteži dio testa bilo je snalaženje u stresnoj situaciji odnosno reagiranje pasa nakon stresa. Ocjenjivali su se brzina, poslušnost i vodljivost pasa, a na kušnji su bili i njihovi vodiči odnosno dreseri.
Psi koji su položili test na Martinskoj dobili su tzv. predlicencu i s njom mogu izaći na maturu u Gospiću. Među više od 20 pasa za potražne akcije iz cijele Hrvatske provjeru na Martinskoj uspješno je položila test za dobivanje II. licence vrijedna kujica Beta iz šibenske Stanice HGSS-a koja već ima I. licencu. Njen vodič Ante Ercegović bio je izuzetno zadovoljan što je Beta pokazala na terenu nakon višemjesečne dresure i školovanja za sudjelovanje u potražnim akcijama HGSS-a. Osim Bete šibenska Stanica HGSS-a ima joj jednog psa za potražne akcije, riječ je o kujici koja se zove Aki. Aki je položila ispit za I. licencu, a kako smo doznali od njene voditeljice, Blanke Lučić, i ona će uskoro izaći na ispit za dobivanje II. licence.
 

Iz kategorije: Vijesti