Datum objave: 17. Ožujak 2012

Sveti Lovre:Na zvonik se nakon 69 godina vraća krov u obliku lukovice

Diana Ferić
Diana Ferić

 


Zvoniku crkve sv. Lovre koji se uzdiže iznad znamenitog šibenskog srednjovjekovnog samostanskog vrta i spilje posvećene Gospi Lurdskoj bit će nakon 69 godina vraćen krov u obliku lukovice koji ga je krasio od 1785. do 1943. godine. Na obnovi ovog zvonika radi se u sklopu projekta obnove četiriju šibenskih srednjovjekovnih crkava kojeg zajednički financiraju Ministarstvu kulture RH, župi sv. Jakova i franjevačkoj provinciji sv. Otkupitelja
Kako smo doznali od Miroslava Škugora, nadležnog konzervatora nadzornika radova na crkva sv. Duha, sv. Križa i Sv Lovre  riječ je o zaštiti, obnovi i rekonstrukciji vrijedne šibenske i nacionalne baštine.
Radovi na zvoniku crkve – samostana sv. Lovre posebno su značajni jer je taj zvonik bio teško oštećen tijekom savezničkih bombardiranja Šibenika u prosincu 1943. godine, a poslije rata je bio tek površno obnovljen. Nepotpuno sanirana oštećenja i vrijeme učinili su svoje pa mu je sada potrebna temeljita građevinska i klesarska obnova na čemu se upravo radi. Zanimljivo je da se konzervatori odlučili za poseban pristup obnovi tog zvonika. Naime svi kameni elementi koje treba zamijeniti bit će najprije isklesani, a tek potom će biti podignuta skela za njihovu ugradnju i obavljanje potrebnih poslova. Takvim pristupom dobilo se na vremenu, a bitno su smanjeni i troškovi.
Zanimljivo je da je radovi na obnovi zvonika crkve – samostana sv. Lovre predviđeno i vraćanje krova u obliku lukovice na njegov vrh. Tijekom proteklih 69 godina zvonik je bio pokriven niskim privremenim krovom od običnog crijepa, a sada će ponovno dobiti svoj izvorni izgled koji je poznavateljima šibenske prošlosti dobro poznat s brojnih starih fotografija i razglednica Šibenika snimljenih između 1908. i 1940. godine što se dobro vidi na našim fotografijama.
 

Iz kategorije: Vijesti