Sidebar Menu

Datum objave: 14. Ožujak 2012

GRAD ŠIBENIK DEMANTIRA ŽUPANA:Nema gradnje na Oštrici!

Diana Ferić
Diana Ferić

Dok šibensko - kninski župan Goran Pauk tvrdi da Grad Šibenik još ne zna što će s poluotokom Oštrica te da je to jedna od dviju još uvijek nedefiniranih točaka  u Prijedlogu trećih izmjena Prostornog plana Šibensko - kninske županije, što je jučer izjavio i za skupštinskom govornicom, gradska vlast podsjeća da su Županiji proslijeđeni zaključci sa sjednice Gradskog vijeća održane prije više od godinu dana u kojim jasno stoji da Oštrica mora zadržati status značajnog krajolika i da nema govora o gradnji golf igrališta i njezinoj apartmanizaciji.

Oštrica ostaje značajni krajobraz

Šibensko - kninski župan Goran Pauk  jučer je na sjednici Županijske skupštine kazao kako je  o pitanju Oštrice zatražio pisano očitovanje ministrice Mirele Holly i Grada Šibenika  jer su u Gradu "ostali nejasni i u jednom trenutku zastupali tezu da žele skidanje zaštite kategorije značajnog krajobraza s poluotoka Oštrica". No, kada se pogledaju zaključci Gradskog vijeća Grada Šibenika  te dileme nema.  U njima, između ostalog, jasno piše "Ne prihvaća se lokacija golf igrališta na poluotoku Oštrica, već se predlaže da izrađivač plana predloži novu lokaciju za golf igralište na manje atraktivnoj lokaciji koja nije u sustavu zaštite, koja nije vrijedno poljoprivredno područje, koja ne narušava netaknut krajolik i koja ne zauzima nova područja uz obalnu crtu,  ne prihvaća se brisanje poluotoka Oštrica- Značajni krajobraz  iz evidentiranih područja zaštite,  ne prihvaća se planom predviđena luka nautičkog turizma,  ne prihvaća se planom predviđena apartmanizacija poluotoka", te se podsjeća da je Oštrica u Ekološkoj mreži i da je posljednji neizgrađeni i nedevastirani dio obalnog pojasa u granicama Grada Šibenik. Problem je izgleda u tomu što  takvi zaključci očito nisu po volji županu  što iz njegove izjave proizlazi : "Ja sam bio zagovornik stava da Oštricu treba staviti u Prostorni plan, unatoč nizu reakcija koje je to izazvalo. Sad je došlo vrijeme da konačno odlučimo i u Planu iscrtamo je li to zona sporta i rekreacije ili zona turizma i golfa ili brišemo Oštricu i ostavljamo stanje kakvo jest“, kazao je za skupštinskom govornicom župan Pauk.

Šumovi u komunikaciji između Grada i Županije 

Oštrica je samo jedan od primjera koji ukazuje na to da između županijske i gradska vlast očito postoje  šumovi u komunikaciji ili se neka pitanja od javnog značaja namjeno politiziraju s obzirom na različite političke opcije. Problem poluotoka Oštrice aktualizirao se nakon što su se prije godinu i pol dana pojavili inozemni investitori koji su, navodno, spremni na toj lokaciji uložiti pola milijarde eura u izgradnju nautičkih i turističkih sadržaja te golf igrališta. Tom projektu bili su skloni i čelnici Grada Šibenika, ali nakon žestokog protivljena lokalne  javnosti, ekoloških udruga,  Kluba vijećnika HSP -a te vijećnika  Građanskog foruma  u Gradskom vijeću Grada Šibenika taj je plan odbačen i Oštrica bi trebala biti spašena o turističke izgradnje i u Izmjenama Prostornog plana koje će se uskoro konačno naći pred vijećnicima, trebala bi zadržati status značajnog krajolika.

     

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam